Overig
Terugblik: lezingen over leefstijl en onderzoek naar hart- en vaatziekten
In oktober 2024 organiseerde SKB inspirerende lezingen over de invloed van leefstijl op onze gezondheid en het belang van bloeddonatie voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. Heeft u de lezingen gemist of wilt u de presentaties nog eens terugkijken? Op deze pagina vindt u alle presentaties.
Sprekers en onderwerpen
Tijdens de lezingen gaven experts inzichten in de gevolgen van leefstijl op onze gezondheid:
- Prof. dr. Hanno Pijl (LUMC) – De rol van leefstijl in het voorkomen en behandelen van chronische ziekten.
- Prof. dr. Liesbeth van Rossum (Erasmus MC) – De oorzaken van overgewicht en de nieuwste behandelingsmogelijkheden.
Een plek om even op adem te komen: nieuwe bank bij de Spoedeisende Hulp
Al langere tijd bestond de wens voor een bank bij de ingang van de Spoedeisende Hulp (SEH). Een plek waar patiënten, bezoekers of familieleden even kunnen zitten tijdens het wachten, of wanneer ze zich niet helemaal lekker voelen. Dankzij de gulle steun van Houthandel Nijweide is deze wens nu in vervulling gegaan.
De bank, die al veelvuldig in gebruik is, biedt comfort en rust aan iedereen die ervan gebruikmaakt. Houthandel Nijweide heeft deze bank met veel plezier gesponsord en geplaatst, tegelijk met de houten picknicktafel die zij eerder bij de kinderafdeling hebben geplaatst. "Toen de Stichting Vrienden van het SKB ons vroeg om een houten zitbank voor de SEH, hebben we die meteen geregeld én geplaatst," vertelt Constatijn Nijweide van Houthandel Nijweide. De Stichting Vrienden van het SKB is dankbaar voor de betrokkenheid van Houthandel Nijweide. "Het was mooi om te zien dat Constatijn geen moment heeft getwijfeld om dit voor ons te doen. Zo’n spontane enthousiasme maakt dit soort samenwerkingen extra bijzonder," vertelt Annemiek Joldersma.
Vriend van het SKB worden
De Stichting Vrienden van het SKB zet zich met hart en ziel in om het verblijf van patiënten en bezoekers in het SKB te verbeteren. Dit kan alleen dankzij de steun van betrokken mensen en organisaties. Wilt u ook bijdragen? Word Vriend van het SKB of doe een eenmalige donatie. Zelf een sponsoractie opzetten behoort ook tot de mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op www.vriendenskb.nl.
Aanwezigheid symposium hartfalen
Mini symposium 'Oncologische zorg in de Achterhoek'
Beste betrokkene bij de zorg voor mensen met kanker,
Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en Oncologie Zorgnetwerk Achterhoek nodigen je van harte uit voor het mini-symposium ‘Oncologische zorg in de Achterhoek’. Elke zorgprofessional die zorg verleent aan oncologiepatiënten is welkom.
Tijdens het mini-symposium doorlopen we samen met patiënten en betrokken disciplines de patiëntenreis, waarbij we zowel successen als verbeterpunten bespreken.
Programma 10 oktober 2024
15:30 Inloop
16:00 De patiëntenreis
18:00 Afsluiting met een hapje en een drankje
We zien je graag op donderdag 10 oktober 2024!
Het symposium is momenteel volgeboekt en er kunnen helaas geen nieuwe aanmeldingen meer worden gedaan. Als je graag op de wachtlijst wilt komen of meer informatie wilt ontvangen, stuur dan gerust een e-mail naar n.wessels@skbwinterswijk.nl. We helpen je graag verder!
Sportevent voor jongvolwassenen met kanker bij FC Twente
Wanneer: vrijdag 31 mei van 13:00-16:00
Waar: De Grosch Veste (stadion FC Twente, Colosseum 65 in Enschede)
Voor wie: Jongvolwassenen die kanker hebben of kanker hebben gehad
Contact: aya.fctwente@gmail.com
Sporten kan bijdragen aan sneller herstel en meer energie tijdens en na de behandeling van kanker. Maar het valt niet altijd mee om in beweging te komen of te blijven. In 2023 zijn het OLVG, Antoni van Leeuwenhoek en FysioHolland Oncologie Zorg begonnen met het organiseren van sportevents voor AYA’s. We zijn verheugd dat we de volgende editie in het oosten van het land kunnen organiseren.
31 mei van 13.00 – 16.00 uur
Deze sportieve middag is op 31 mei van 13:00 tot 16:00 en wordt georganiseerd door de ziekenhuizen binnen ONZ netwerk (MST, Saxenburgh, SKB en ZGT) samen met FysioHolland Oncologie Zorg en FC Twente. De middag is in het stadion van FC Twente. De middag is voor jongvolwassenen die kanker hebben of kanker hebben gehad.
De middag staat in het teken van informeren, activeren en inspireren. De inspiratiesessie wordt verzorgd door (ex-)topsporters die ervaring hebben met de ziekte kanker. Ook is er een sportclinic die wordt verzorgd door Olympisch skateboardster en ambassadeur van Boarding For Breast Cancer Roos Zwetsloot. Tijdens de middag is er ook veel ruimte voor ontmoeting met lotgenoten. De middag gratis en geschikt voor ieder niveau, zelfs als je nog nooit hebt gevoetbald of je fysiek minder goed voelt.
Samen zetten we de volgende stap in patiëntveiligheid!
14 november
Proef: zelfredzaamheid van COPD patiënten vergroten met behulp van een app
In oktober 2020 zijn NAAST, Sensire, Marga Klompé en het SKB samen een proef gestart met een app om de zelfredzaamheid van COPD patiënten te vergroten. Patiënten die meedoen aan de proef krijgen een stappenteller, gekoppeld aan een app op de smartphone. Via de stappenteller en in de app ziet de deelnemer hoeveel stappen hij heeft gezet. Daarnaast beantwoordt hij elke dag een vraag via de app over zijn klachten, bijvoorbeeld of hij meer hoest.
Online platform
De betrokken zorgprofessionals hebben via een online platform ook inzicht in de gegevens uit de app. Op basis van het aantal stappen en de antwoorden op de vragen, maken zij een inschatting van de situatie van iedere patiënt. Minder actief zijn (of juist te actief), staat vaak in relatie tot het verergeren van klachten bij COPD patiënten. Daarom geeft het aantal stappen, in combinatie met de antwoorden over de klachten, een goede indicatie hoe het fysiek met iemand gaat.
Stappenplan
Als de klachten toenemen, krijgt de deelnemer via de app een longaanval actieplan. Daarin staat wat ze zelf kunnen doen om te voorkomen dat de klachten nog erger worden. Bijvoorbeeld ademhalingstechnieken, maar ook persoonlijke adviezen van de zorgprofessionals. Hiermee kunnen patiënten soms zelfs een longaanval en een eventuele ziekenhuisopname voorkomen.
24 uur per dag ondersteuning
De zorgprofessionals van NAAST staan 24 uur per dag klaar om ondersteuning te bieden. Patiënten kunnen bijvoorbeeld contact opnemen als ze zich onzeker of angstig voelen. Deelnemers die het lastig vinden om zelf aan de slag te gaan met het stappenplan, worden gebeld door NAAST zodra de gegevens in de app daar aanleiding toe geven, bijvoorbeeld als klachten toenemen. Zij geven dan adviezen om een longaanval te voorkomen. Als het nodig is, wordt een longverpleegkundige van thuiszorgorganisaties Sensire of Marga Klompé ingeschakeld. Als er nog meer zorg nodig is, bijvoorbeeld bepaalde medicijnen, dan wordt ook de verpleegkundig specialist of longarts in het SKB ingeschakeld.
Wekelijks overleg
Er zijn duidelijke afspraken gemaakt tussen de verschillende zorgorganisaties, om het proces in goede banen te leiden. Daarnaast is er een wekelijks overleg waarin alle betrokken zorgprofessionals de situatie van de deelnemers aan de proef bespreken. Per patiënt wordt onder andere gekeken naar het aanbevolen aantal stappen per dag, klachten en eventuele medicijnen. Als het nodig is, wordt het advies aangepast. Patiënten krijgen dus een advies op maat.
De juiste zorg op de juiste plek
Dankzij deze samenwerking tussen verschillende zorgorganisaties, kunnen we COPD patiënten nog beter de juiste zorg op de juiste plek aanbieden. Daarnaast leidt de samenwerking ook weer tot mooie nieuwe ideeën voor de toekomst. De proef loopt nog tot en met juni 2021. Dan worden resultaten besproken en wordt besloten of de proef een vervolg krijgt.
Workshop: Samen zetten we de volgende stap in patiëntveiligheid!
15 november
Verpleegafdeling Kind- en Jongerenafdeling
Welkom!
Bij ons staat uw kind centraal. Op onze afdeling zorgen wij voor kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar die bij ons komen voor een onderzoek, behandeling of operatie. Wij hebben de afdeling zo ingericht dat uw kind zich veilig en comfortabel voelt. Ons doel is om een warme en zorgzame omgeving te bieden voor zowel uw kind als uzelf.
Neonatologie en Perinatologie
Op de Vrouw-Kindeenheid is er een speciale afdeling voor baby’s die extra zorg nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat uw baby te vroeg geboren is, een laag gewicht heeft of ziek is. Deze afdeling heet Neonatologie en Perinatologie.