Ga direct naar inhoud

Met uw bloed draagt u bij aan een betere behandeling van hart- en vaatziekten! Helpt u mee?

27 september

Gepubliceerd op: 27 september 2024

Het lichaam heeft vetten nodig, maar te veel slechte vetten kunnen leiden tot een hoog cholesterol. Dit verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, omdat bloedvaten kunnen vernauwen. Hierdoor krijgen organen, zoals het hart, minder bloed en zuurstof, wat bijvoorbeeld kan leiden tot een hartinfarct. Om het risico op hart- en vaatziekten te bepalen, meten we onder andere het cholesterol. De huidige cholesterolmetingen laten echter alleen zien of het cholesterol verhoogd is, maar niet waarom. Hierdoor is de behandeling vaak algemeen en niet voor alle patiënten effectief.

Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde eiwitten in het bloed wél informatie geven over de oorzaak van (te) hoog cholesterol. Deze eiwitten noemen we apolipoproteïnen, oftewel apo’s. Door apo’s te meten, kunnen behandelingen tegen hart- en vaatziekten beter afgestemd worden op individuele patiënten, wat leidt tot betere resultaten.

Samen werken aan betrouwbare metingen
Er zijn verschillende soorten apo’s. Hoewel we deze eiwitten al kunnen meten in onderzoekslaboratoria, zijn er ijkstandaarden nodig om betrouwbare metingen ook in ziekenhuislaboratoria te kunnen invoeren. Dit zorgt ervoor dat apo’s overal en altijd op dezelfde manier worden gemeten. Dit leidt tot een uniforme interpretatie en behandeling. Dit proces noemen we een referentiemeetsysteem.

Voorbeeld:
Wanneer u uzelf weegt, zou elke weegschaal hetzelfde gewicht moeten aangeven. Om dit te garanderen, worden weegschalen geijkt met een set gewichten waarvan het juiste gewicht is vastgesteld met een referentieweegschaal. Samen vormen deze de ijkstandaard voor gewichten.

Om het meten van apo’s te standaardiseren, ontwikkelt ons MCA-laboratorium samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een referentiemeetsysteem. Het team van Prof. dr. Cobbaert van het LUMC heeft de referentiemethode ontwikkeld. Het team van dr. Cas Weykamp maakt het referentiemateriaal. Dit referentiemateriaal wordt gemaakt uit bloed.

Helpt u mee door bloed te doneren?
Om voldoende referentiemateriaal te kunnen maken, hebben we veel bloed nodig. Daarom zoeken we bloeddonoren tussen de 18 en 70 jaar. Door bloed te doneren, levert u een belangrijke bijdrage aan onderzoek dat leidt tot betere behandelingen van hart- en vaatziekten. Daarnaast krijgt u een "risicothermometer" die inzicht geeft in uw eigen risico op hart- en vaatziekten. Als extraatje ontvangt u ook een cadeaubon of het boek "Vet belangrijk" van Mariëtte Boon en prof. dr. Liesbeth van Rossum, en het boek "Hart- en vaatziekten? Maak jezelf beter" van prof. dr. Hanno Pijl. Doet u mee, of kent u iemand die mogelijk wil meedoen? Meld u dan aan voor een van onze informatiebijeenkomsten!

Informatiebijeenkomsten op 14, 16 en 17 oktober
Op 14, 16 en 17 oktober 2024 organiseren we informatiebijeenkomsten in ons ziekenhuis. Hierin staan de gevolgen van onze huidige leefstijl, zoals hart- en vaatziekten, overgewicht en suikerziekte, centraal. Cas Weykamp vertelt over apo’s, het belang van bloeddonatie en het onderzoek. Daarnaast hebben we gastsprekers uitgenodigd. Prof. dr. Hanno Pijl (hoogleraar diabetologie in het LUMC en oprichter van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde) bespreekt de negatieve gevolgen van onze leefstijl en wat we daaraan kunnen doen. Prof. dr. Liesbeth van Rossum (hoogleraar aan het Erasmus Medisch Centrum) zal ingaan op de vele oorzaken van overgewicht en nieuwe behandelmogelijkheden.

Doet u mee of kent u mensen die wellicht ook willen bijdragen? Meld u dan aan!

Mogelijkheid om direct bloed te doneren
Wilt u liever direct bloed doneren zonder een informatiebijeenkomst bij te wonen? Dat kan ook! Stuur een e-mail naar bloeddonatie@skbwinterswijk.nl met uw naam, leeftijd en telefoonnummer, en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Direct naar