Ga direct naar inhoud

Gynaecologie

Algemene informatie
Onderzoek & behandeling
Aandoeningen
Patiëntenfolders

Afspraak maken bij de poli Gynaecologie add

Wilt u een afspraak maken op de op de polikliniek Gynaecologie / Verloskunde of heeft u een vraag? Dan belt u na verwijzing van uw huisarts of andere specialist naar telefoonnummer 0543 - 54 46 50.

Spreekuur buitenpoli Eibergen

Bij de buitenpoli in Eibergen kunt u terecht voor de spreekuren van verschillende specialismen. Ook gynaecologie valt hieronder. Meer informatie over de buitenpoli Eibergen vindt u op de pagina buitenpolikliniek Eibergen. U kunt via het secretariaat Gynaecologie een afspraak maken voor de buitenpoli in Eibergen.

Verpleegafdeling Gynaecologie add

De afdeling Gynaecologie is een onderdeel van de Vrouwkindeenheid (route 6.1). Hier worden de patiënten met een gynaecologische aandoening verpleegd. Meer informatie vindt u op de pagina over de verpleegafdeling Gynaecologie.

Voorlichtingsavonden over gynaecologie add

In samenwerking met het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Oost-Achterhoek worden verschillende voorlichtingsavonden georganiseerd omtrent zwangerschap en bevallen in het SKB. Via de website van het Verloskundig Centrum Achterhoek kunt u de agenda bekijken en zich aanmelden voor de voorlichtingsavonden.

Team Gynaecologie add

Lotte van Dijk
Mijn studie geneeskunde heb ik gevolgd aan de Universiteit van Nijmegen. Daarna heb ik mij als gynaecoloog gespecialiseerd in het Universitair Medisch Centrum van Maastricht, het VieCuri in Venlo en het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven.

Sinds juli 2018 werk ik als gynaecoloog op de afdeling gynaecologie en verloskunde in het SKB. Als gynaecoloog werk ik hier in teamverband op de verloskamers, de polikliniek en de operatiekamer. Mijn speciale aandachtsgebieden binnen de gynaecologie zijn de minimaal invasieve chirurgie (kijkoperaties) en de benigne gynaecologie, waaronder bloedingsproblemen. Ik streef ernaar om de patiënt op haar gemak te stellen bij het bespreken van haar (intieme) probleem en in samenspraak met haar een passende oplossing te vinden, zodat zij tevreden de spreekkamer kan verlaten.

Mark van der Gaast
Ik ben geboren in Friesland, opgegroeid in Den Helder en op Texel. Na geneeskunde gestudeerd te hebben in Amsterdam, ben ik fertiliteitsarts geworden in het Academisch Ziekenhuis in Rotterdam, waar ik onder leiding van N. Macklon en professor B. Fauser gepromoveerd ben. Tijdens mijn promotie ben ik gestart met mijn opleiding tot gynaecoloog in het Erasmus MC en het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Mijn differentiatie bekkenbodemproblematiek heb ik in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht gedaan.

Ik heb kort gewerkt in Vlaardingen en Tilburg waarna ik zeven jaar met heel veel plezier heb gewerkt in het Havenziekenhuis in Rotterdam. Sinds november 2018 werk ik met hetzelfde plezier in het SKB in Winterswijk. De specialisten kennen elkaar en weten van elkaar wat de sterke punten zijn, waardoor de zorg goed op de patiënt afgestemd kan worden. Verder ben ik lid van de commissie kwaliteitsdocumenten van de Nederlandse Vereniging Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) waarbij ik actief betrokken ben geweest bij de ontwikkeling van drie landelijke richtlijnen.

Ik ben een gynaecoloog met brede interesse en brede inzetbaarheid, met een kritische en leergierige instelling en de focus op benigne afwijkingen en het gezond ouder worden van de vrouw. Ik wil graag goede zorg leveren waarbij de menselijke maat niet uit het oog wordt verloren en informatievoorziening naar de patiënt op een hoog niveau. Naast een open houding ten aanzien van nieuwe onderzoeks- en behandelingstechnieken, vind ik een open en prettige sfeer belangrijk waarin de patiënt zich op haar gemak voelt en alles kan bespreken wat haar dwars zit.

Natasja van Loenen
Na mijn studie geneeskunde in Rotterdam heb ik een aantal jaren gewerkt als arts (niet in opleiding) op verschillende afdelingen gynaecologie / verloskunde. Van 1998 tot 2005 ben ik (deels parttime) opgeleid tot gynaecoloog in het Ikazia ziekenhuis en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam (toen nog Dijkzigt). Als een van de laatste Rotterdamse opleidingsassistenten ben ik zonder differentiatie allround opgeleid.Ik heb kort gewerkt in Vlaardingen en in Apeldoorn om vervolgens in 2007 te starten in het SKB. In het begin werden alle werkzaamheden allround verricht door alle gynaecologen, maar in de loop van de jaren zijn we meer met aandachtsgebieden gaan werken in dit kleinschalige Achterhoekse ziekenhuis. Mijn aandachtsgebied is de verloskunde waarbij wij streven naar kwalitatief goede en veilige zorg voor moeder en kind.

Odette Rijsdijk
Ik ben opgegroeid in Dordrecht. Mijn studie geneeskunde heb ik aan de Universiteit Maastricht gevolgd. Hierna heb ik mijn opleiding tot gynaecoloog doorlopen in het VieCuri MC in Venlo, het Maastricht Universitair Medisch Centrum en het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Tijdens mijn laatste opleidingsjaren heb ik mij verdiept in de voortplantingsgeneeskunde en de benigne gynaecologie – goedaardige aandoeningen, zoals menstruatieklachten. Na mijn opleiding heb ik één jaar als gynaecoloog in het MUMC+ gewerkt. We zijn daarna met het hele gezin voor 2,5 jaar naar Zwitserland verhuisd. Daar heb ik met veel plezier gewerkt als gynaecoloog in het Regionalspital Emmental.

Sinds augustus 2020 werk ik als gynaecoloog in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Hier werk ik in een team van specialisten, verloskundigen, verpleegkundigen en assistenten op de polikliniek, operatiekamer en verloskamer. Ik heb bewust gekozen voor een kleinschalig ziekenhuis vanwege de persoonlijke aandacht voor de patiënt, de korte lijnen en het laagdrempelige contact met collega’s. Als gynaecoloog met aandachtsgebied voortplantingsgeneeskunde begeleid ik paren met een kinderwens waarbij het zwanger worden (nog) niet lukt. Omdat een onvervulde kinderwens vaak veel zorgen en onzekerheid met zich meebrengt, vind ik het belangrijk het paar persoonlijk te begeleiden met uitgebreide uitleg en zorg op maat.

Linda de Vries
Van 1998 tot en met 2005 heb ik geneeskunde gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Tijdens het coschap gynaecologie en verloskunde was ik direct enthousiast over het vakgebied. De diversiteit binnen zo’n klein deel van het lichaam spreekt mij enorm aan.

Na de opleiding tot arts reisde ik in 2007 voor vijf maanden naar de hoofdstad van Suriname om in het Diaconessenhuis in Paramaribo te werken als ANIOS (arts niet in opleiding tot specialist). Door het verschil in cultuur en werkwijze was dit een hele bijzondere ervaring. Na terugkomst in Nederland heb ik in verschillende ziekenhuizen als ANIOS gewerkt. Door deze werkervaring wist ik zeker dat ik in de toekomst gynaecoloog zou willen worden. Het was echter niet zo makkelijk om in Nederland een opleidingsplaats te krijgen. Na een oriënterend gesprek in het ziekenhuis van Goch in Duitsland, heb ik besloten de grote sprong in het diepe te wagen. In de periode van 2010 tot en met 2015 heb ik de opleiding tot gynaecoloog in diverse ziekenhuizen in Nordrhein Westfalen afgerond.

Sinds december 2015 ben ik werkzaam als gynaecoloog in het SKB in Winterswijk. Ik heb ervoor gekozen om mij voornamelijk te richten op de verloskunde. Ik vind het een uitdaging om de zwangere samen met haar partner zo optimaal mogelijk te begeleiden tijdens zwangerschap en bevalling, zodat beide tevreden kunnen terugkijken op deze bijzondere periode in hun leven.

Annemiek Zoet
Ik ben Annemiek Zoet en ik werk sinds 2023 als gynaecoloog in het SKB.  Ik ben opgegroeid in de regio Zwolle en heb mijn opleiding Geneeskunde en specialisatie tot gynaecoloog gedaan in Groningen, Zwolle en Enschede. Mijn aandachtsgebieden zijn de verloskunde en benigne gynaecologie. Daarnaast hou ik me bezig met de organisatie van de verloskundige zorg en samenwerking met de verloskundige praktijken in de regio. Ik vind het erg leuk om samen te zoeken naar nieuwe mogelijkheden om in te spelen op alle ontwikkelingen en uitdagingen voor de (geboorte)zorg in de toekomst.

 

Ontdek onze nieuwe pagina over Verloskunde add

Welkom op onze speciale pagina voor Verloskunde. Klik hier om alles te ontdekken over onze zorg en begeleiding tijdens jouw zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Interessante websites over gynaecologie add

Algemene websites met informatie, tips en steun:

Bevallen in het SKB add

Ben je zwanger en ga je misschien binnenkort bevallen in ons ziekenhuis? In onze virtuele tour kun je 'rondwandelen' op onze Kraamafdeling en een verloskamer bekijken. Zo weet je straks precies waar je terechtkomt! 

Voor overige digitale voorlichtingen en rondleidingen kun je terecht op de website van het VSV Oost Achterhoek (Verloskundig Samenwerkingsverband).

Als je overdag komt dan kun je je melden via de hoofdingang bij de afdeling zelf. ’s Avonds na 21.00 uur en ’s nachts kun je je melden bij de afdeling Spoedeisende Hulp (nachtingang), route 5.2.

Begeleiding bevalling door de gynaecoloog (klinische bevalling)

Is de bevalling onder begeleiding van een gynaecoloog? Bel dan 0543 - 54 41 85 voor het aanmelden van je bevalling. Je krijgt dan een verloskundige van de afdeling aan de lijn. Dit geldt ook als jouw vliezen zijn gebroken of wanneer je bloedverlies heeft. Heb je een andere vraag? Bel dan tijdens openingstijden naar de polikliniek. Het telefoonnummer van de polikliniek Gynaecologie is 0543 - 54 46 50.

Poliklinisch bevallen in het SKB

Als er geen medische reden is voor bevallen in het ziekenhuis, kun je toch onder begeleiding van je eigen verloskundige bij ons bevallen. Neem in dat geval contact op met je eigen verloskundige als je denkt dat de bevalling begint. De verloskundige neemt contact op met de afdeling. Wanneer je op de afdeling komt, staat er een verpleegkundige voor je klaar. De verloskundige belt een kraamverzorgende die ook naar het ziekenhuis zal komen. Zij begeleiden jouw bevalling. Als alles goed gaat, kun je enkele uren na de bevalling samen met de kraamverzorgende weer naar huis.

De eerste weeën

Als je vermoed dat de weeën zijn begonnen, neem je eerst contact op met je eigen verloskundige of de verloskundige van het ziekenhuis. Volg de telefonische instructies op. Als je overdag komt, kun je je melden bij de hoofdingang van de afdeling (6.1). 's Avonds na 21.00 uur en 's nachts kun je je melden bij de Spoedeisende Hulp (nachtingang), route 5.2. Bij de hoofdingang staan rolstoelen klaar. Denk hiervoor aan een muntje (20 cent, 1 euro of winkelwagenmuntje). Volg daarna route 6.1 naar de verlosafdeling. De afdeling gaat ’s avonds en ’s nachts (21.00 - 7.00 uur) op slot. Je  kunt dan aanbellen.

Meenemen

  • Geldig identificatiebewijs (ID-kaart, paspoort, rijbewijs)
  • Comfortabele kleding en toiletspullen voor jezelf en je partner
  • Voldoende babykleding, rompertjes en minimaal drie mutsjes
  • Maxi-Cosi. Test vooraf of deze werkt en hoe deze in de auto bevestigd moet worden
  • Bevalplan
  • Wil je foto’s maken? Neem dan ook de fotocamera mee


De kraamsuite

De Vrouw-kindeenheid van het SKB heeft zes kraamsuites. Hier worden aanstaande moeders opgenomen, vinden de bevallingen plaats en na de bevalling blijven moeder en kind in de kraamsuite. Het hele zorgproces vindt zoveel mogelijk plaats in dezelfde kamer, de zogenoemde rooming-in.

Iedere kraamsuite heeft een huiselijke sfeer met de noodzakelijke voorzieningen. Bijvoorbeeld een badje en een weegschaal, maar ook een reanimatiekast voor de pasgeborene, zodat er bij calamiteiten adequaat gehandeld kan worden. Voor de (aanstaande) moeder is er een comfortabel bed om in te bevallen en te slapen, een TV, relaxstoel, en een koelkast.

Je partner kan overnachten op de kamer waar jij en jullie baby verblijven. Dit is alleen mogelijk als je op een eenpersoonskamer ligt. Je partner mag op de dag van de bevalling gratis mee-eten. De daaropvolgende dagen kan je partner tegen een vergoeding maaltijden bestellen in overleg met de zorgassistente. Als je partner blijft slapen, krijgt hij of zij gratis ontbijt aangeboden. In de suite kun je gebruik maken van je mobiele telefoon. Er is een Wi-Fi netwerk aanwezig.

Samenwerking tussen kraam- en kinderverpleegkundigen

Uniek in het SKB is de samenwerking tussen kraam- en kinderverpleegkundigen. We proberen de zorg voor de moeder en pasgeborene zoveel mogelijk in dezelfde ruimte te laten plaatsvinden, om het hechtingsproces zo min mogelijk te verstoren. Dit vraagt om een intensieve samenwerking tussen kraam- en kinderverpleegkundigen. In overleg met de kinderarts is het bij ons mogelijk om samen met je baby op een kamer te verblijven. Moeder en kind kunnen in een ruimte worden verpleegd in de volgende situaties:

  • Als de baby na 35 weken zwangerschap zonder complicaties wordt geboren
  • Als de baby een lage bloedsuiker heeft zonder complicaties
  • Als de baby onder de fototherapielamp moet ten gevolge van geelzien
  • Als de baby een (mogelijke) infectie heeft die stabiel is
  • Als de baby een te lage temperatuur heeft, waarbij geen sprake is van een infectie


Als de baby te ziek is om bij de moeder te liggen gaat hij/zij over naar de neonatologie. De kinderarts maakt onderscheid in perinatologie (laag compleze zorg) en neonatologie (complexe zorg).

arrow_back arrow_forward

Onze zorgverleners

N.T.V.M. van Loenen
N.T.V.M. van Loenen BIG 99044327701 Gynaecoloog
L.V. de Vries
L.V. de Vries BIG 39064587001 Gynaecoloog
M.H. van der Gaast
M.H. van der Gaast BIG 79045638801 Gynaecoloog
J.E.W. van Dijk
J.E.W. van Dijk BIG 19910368601 Gynaecoloog
O.E. Rijsdijk
O.E. Rijsdijk BIG 19066278801 Gynaecoloog
A.M.R. Zoet
A.M.R. Zoet BIG 89914856101 Gynaecoloog
C. Lybøl
C. Lybøl BIG 29911287401 Gynaecoloog
Praktische informatie
Route: 4.7
0543 54 46 50
Telefonische openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur.
Winterswijk
Wachttijd tot de eerste afspraak: 22 dagen
Eibergen
Wachttijd tot de eerste afspraak: 38 dagen
Ruurlo
Wachttijd tot de eerste afspraak: 137 dagen
Direct naar