Darmstoma
U krijgt een darmstoma als de ontlasting uw lichaam niet meer langs de natuurlijke weg kan of mag verlaten. Bijvoorbeeld bij chronische darmontstekingen, zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Andere omstandigheden waardoor het nodig kan zijn dat u een darmstoma krijgt, zijn:
- Operaties waarbij de dikke darm is verwijderd
- Aangeboren afwijkingen
- Darmpoliepen, diverticulitis
- Slechte darmfunctie
- Het tijdelijk moeten ontzien van de plaats waar een darm geopereerd is
- Incontinentie
- Verwondingen aan de darm
Een stoma is een kunstmatige opening die een lichaamsholte met de buitenwereld verbindt. Een stoma van de dikke darm (colostoma) is mogelijk, of van de dunne darm (ileostoma). De stoma kan tijdelijk of blijvend zijn, eindstandig of dubbelloops.
Tijdelijk of blijvend
Een darmstoma kan tijdelijk of blijvend zijn. Een tijdelijk stoma wordt bijvoorbeeld aangelegd om een deel van de darm rust te geven. Soms blijkt na verloop van tijd dat een stoma niet kan worden opgeheven, er is dan sprake van een blijvend stoma. Een blijvend stoma wordt onder andere aangelegd wanneer de hele dikke darm of anus wordt verwijderd.
Eindstandig of dubbelloops
Een darmstoma kan eindstandig of dubbelloops zijn. Een eindstandig stoma heeft één opening. Een dubbelloops stoma heeft twee openingen naast elkaar. Uit de ene opening komt de ontlasting, uit de andere alleen slijm (afkomstig uit het slijmvlies van de darm). Een tijdelijk stoma is vaak dubbelloops.