Colostoma
U krijgt een colostoma als een deel van uw dikke darm wordt verwijderd en het niet meer mogelijk is de beide overgebleven delen aan elkaar te zetten. De ontlasting verlaat het lichaam dan via een opening op de buik en wordt opgevangen in speciaal opvangmateriaal. Omdat de stoma geen kringspier heeft, kunt u geen ontlasting en winden tegenhouden. Deze kunnen daardoor op elk moment naar buiten komen. Meestal produceert de stoma volgens een herkenbaar patroon een aantal keren per dag vaste ontlasting.
Een colostoma kan op verschillende delen van de dikke darm worden aangelegd; hoger of lager. Dit is afhankelijk van de reden waarom een stoma wordt aangelegd. Een colostoma bevindt zich meestal op de linkerzijde van de buik net onder de navel.
Verzorging van een colostoma
De verzorging van een colostoma is ongeveer gelijk aan die van een ileostoma. Over het algemeen is de zorg iets gemakkelijker, omdat de stoma veel minder frequent produceert. Een colostomazakje kan niet worden geleegd omdat dit een dicht zakje is. Deze kunt u met inhoud en al in een wegwerpzakje met sluitstrip doen en in de grijze container stoppen.
Het stomazakje heeft een koolstoffilter dat bolling van het zakje door gasvorming tegengaat. Lees goed in de gebruiksaanwijzing van het materiaal hoe u met het filter moet omgaan (afplakken bij nat worden door douchen of zwemmen).
Bij een colostoma mag u per dag vier dichte zakjes gebruiken. Zodra uw stoma produceert kunt u het zakje vervangen door een nieuwe. Bij het douchen en zwemmen kunt u de filter afplakken met meegeleverde stickertjes.