Vergroeiing van de grote teen
Een vergroeiing van de grote teen, waarbij de teen scheef staat in de richting van de andere tenen, wordt ook wel hallux valgus genoemd. Door de vergroeiiing ontstaat er een knobbel aan de zijkant van de voet. Het is een aandoening die vooral voorkomt bij oudere mensen. Bij kinderen is er vaak sprake van een aangeboren afwijking.
Klachten
Meestal geeft een vergroeiing van de grote teen geen klachten. Als er wel pijnklachten ontstaan, is dit meestal aan de binnenkant van de voet, of aan de grote teen.
Door eeltvorming kan de huid onder uw voet dikker en gevoeliger worden. Daarnaast kan de huid om de knobbel aan de zijkant van de voet rood, gevoelig en pijnlijk worden door de wrijving in de schoen. Ook kan de tweede teen pijnlijk worden, doordat deze klem komt te zitten. Soms ontstaat dan een hamerteen. Lopen wordt dan moeilijker. Als u last heeft van een hallux valgus wordt het steeds lastiger om goed passende schoenen te vinden, die u zonder pijn kunt dragen.
Oorzaken
Een vergroeiing van de grote teen ontstaat meestal door een doorgezakte voet (platvoet). Of hallux valgus ook kan ontstaan door het dragen van te krappe schoenen, is niet zeker. Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn:
- een andere afwijking in de voet, zoals slijtage van de gewrichten (artrose)
- erfelijkheid
- reumatische aandoeningen
- teveel of te weinig bewegelijkheid in het gewricht tussen de grote teen en de middenvoet.
Diagnose
De diagnose wordt gesteld door middel van lichamelijk onderzoek, aangevuld met een röntgenfoto. Hiermee kan de orthopedisch chirurg meten hoe ernstig de vergroeiing is, of een operatie nodig is en of er eventueel sprake is van slijtage van de gewrichten in de voet.
Behandeling
Een hallux valgus kan zowel zonder operatie als operatief worden behandeld.
Behandelingen zonder operatie
Om de pijn te verlichten en de belasting van de voet te verbeteren, is het belangrijk om schoenen te kopen die u goed passen, zonder hoge hak en met voldoende ruimte aan de voorvoet. Eventueel kunt u ook steunzolen aan laten meten. Als de huid tussen uw tenen geïrriteerd is, of zelfs ontstoken, zijn er zogenaamde teenspreiders om uw tenen uit elkaar te houden, zodat de huid kan herstellen.
Een behandeling met een spalk die u 's nachts moet dragen is een ook optie. Daarnaast kan fysiotherapie en/of manuele therapie helpen om uw klachten te verminderen en om de beweeglijkheid van uw voet te vergroten.
Operatie
Als de bovenstaande behandelingen niet voldoende resultaat geven, is het mogelijk om de stand van de grote teen tijdens een operatie te corrigeren. Er zijn drie mogelijkheden:
- Osteotomie van de voet (standscorrectie)
- Brandes-procedure
- Artrodese
Welke techniek of combinatie van technieken voor uw situatie het beste is, bespreekt uw behandelaar met u. De keuze is afhankelijk van de ernst van de hallux valgus en heeft ook te maken met uw gehele voet.
Bij de meeste mensen duurt het herstel na een hallux valgus operatie een heel jaar. Na de operatie wordt er op verschillende momenten een röntgenfoto gemaakt om te bepalen of uw voet goed herstelt. Soms wordt u na de operatie door de orthopedisch chirurg verwezen naar de fysiotherapeut, ergotherapeut, orthopedisch schoenmaker of podotherapeut.