Ga direct naar inhoud

Stukje bij beetje duurzamer

Gepubliceerd op: 23 juli 2024

De totale zorg stoot gezamenlijk behoorlijk wat CO2-uit; minstens zeven procent. Ook komen er steeds meer medicijnresten in het afvalwater en als ziekenhuizen produceren we veel afval. Jan-Willem Berends, manager duurzaamheid, vertelt graag wat wij doen voor de toekomst van onze aarde. 

Steeds meer afval scheiden

Jan-Willem: “Thuis afval scheiden doen we al jaren en ook wij zetten stappen. In de restaurantkeuken scheiden we zoveel mogelijk. Onze medewerkers scheiden maar liefst 98,5% van het afval, een super resultaat. Ook ons operatiecomplex (OK) is goed bezig. Materialen moeten steriel verpakt worden, maar dat betekent ook veel afval. Sinds een aantal maanden wordt al dit materiaal gescheiden ingezameld. Misschien kennen mensen die blauwe doeken wel, daar kan bijvoorbeeld een stoel of een gieter van gemaakt worden. Mooi toch? En een andere mooie stap: vanaf deze zomer gaan we SKB-breed afval gescheiden inzamelen. Ook in de centrale ruimtes komen afvalbakken waar het afval gescheiden weggegooid kan worden. Daar gaan patiënten en bezoekers zeker meer van horen en zien.”

Lever oude medicijnen in

“In oppervlaktewater zitten steeds meer schadelijke medicijnresten. Deze zijn lastig te verwijderen uit het water. Hoe minder medicijnresten er in komen, hoe beter dus. In samenwerking met het waterschap geven we plaszakken mee aan patiënten die een CT-scan met contrastvloeistof krijgen. Deze contrastvloeistof plas je weer uit, maar komt zonder plaszak via het toilet rechtstreeks in het water terecht. Dit is lastig uit het water te zuiveren. Plas je in de plaszak, dan verandert de urine in een stevige gel en de zak kan bij het restafval. En wat iedereen zelf kan doen, is medicijnen die over zijn niet weggooien bij het restafval maar weer inleveren bij de apotheek. Dat kan bij de eigen apotheek maar ook hier in het SKB.”

Laadpalen op de bezoekersparkeerplaats

“Iets anders dat bezoekers gaan zien zijn de elektrische laadpalen op de bezoekersparkeerplaats. Deze zijn op moment van schrijven in bestelling. We hopen dat bezoekers hier vanaf de zomer gebruik van kunnen maken. En iets verder in de toekomst, vanaf 2025, zullen patiënten en bezoekers zien dat wij ons gebouw gaan verduurzamen. Stukje bij beetje vervangen we het glas voor duurzamer glas, isoleren we ons dak en worden we gasloos.

Wat hebben we gedaan en wat levert het op

  • De temperatuur in het gebouw is gemiddeld 1,5 graden verlaagd. Dit bespaart 118 ton CO2. Hiervoor zouden 5.310 bomen nodig zijn om dit op te nemen.
  • De afzuigventilatoren in de liftschacht zijn uitgeschakeld. Hierdoor gebruiken we 4.730 kWh minder stroom. Ook hebben we TL-lampen vervangen door LED. Hiermee besparen we maar liefst 17.915 kWh stroom. Samen is dit 22.645 kWh. Zo’n 120 huishoudens kunnen daar een jaar lang de was voor doen!
Direct naar