Ga direct naar inhoud

Stijve schouder

Een stijve schouder wordt ook wel een ‘frozen shoulder’ genoemd. Dit is een aandoening waarbij de schouder stijf en pijnlijk is als gevolg van een ontsteking in het kapsel van de schouder. Dit zal verdikken en verschrompelen, waardoor de schouder geleidelijk aan verstijft. Meestal herstelt deze aandoening, hoewel dat soms lang kan duren.

Klachten bij een stijve schouder

In het begin is de schouder continu erg pijnlijk en moeilijk te bewegen. Dit kan zes weken tot maximaal negen maanden duren. Daarna wordt de pijn minder, maar blijft de schouder wel erg stijf. Ook deze fase duurt ongeveer vier weken tot negen maanden. Ten slotte neemt de beweeglijkheid van de schouder weer toe. Deze laatste fase kan vijf maanden tot twee jaar duren. Ongeveer één op de twintig mensen houdt ook na de laatste fase langere tijd een pijnlijke en stijve schouder.

Oorzaken van een stijve schouder

De oorzaak van een stijve schouder is niet altijd te achterhalen. We weten wel dat een stijve schouder kan ontstaan na een schouderoperatie, breuk, peesscheur, blessure of door overbelasting. Het gewrichtskapsel trekt dan samen door een soort littekenreactie. 

Iedereen kan een stijve schouder krijgen, maar het komt het meest voor bij vrouwen tussen de veertig en zeventig jaar. Factoren die de kans op een stijve schouder vergroten zijn:

  • diabetes (suikerziekte);
  • een te snel of te langzaam werkende schildklier;
  • de ziekte van Parkinson;
  • bepaalde hart- en vaatziekten (zoals een hersenbloeding).


Onderzoek en diagnose

De diagnose wordt gesteld door een lichamelijk onderzoek van de arm en schouder. De orthopedisch chirurg kan vaststellen in hoeverre de schouder nog volledig kan bewegen. Er wordt meestal een röntgenfoto gemaakt om andere aandoeningen aan de schouder uit te sluiten.

Behandeling

Een stijve schouder gaat meestal vanzelf over. Het beste advies is: beweeg uw arm en schouder binnen de pijngrens. Genezing kan tien maanden tot meer dan drie jaar duren. Een stijve schouder is erg pijnlijk en daarom zoeken patiënten vaak naar behandelmogelijkheden. Samen met de orthopedisch chirurg bepaalt u welke behandeling het meest geschikt is. Dit hangt onder andere af van uw conditie en de ernst van de aandoening. 

Er zijn meerdere behandelingen te noemen die de genezing versnellen, maar geen één daarvan geeft optimale resultaten. Na iedere behandeling is er een kleine kans dat de klachten terugkomen.

Pijnbestrijding

Om de pijn te verzachten kan de orthopedisch chirurg pijnstilling voorschrijven. Dit bestaat meestal uit ontstekingsremmende medicijnen. Ook injecties met medicijnen in het gewrichtskapsel kunnen de pijn verlichten. Helpt dit onvoldoende, dan kan een (tijdelijke) zenuwblokkade een oplossing zijn om de pijn te verminderen.

Fysiotherapie

Het is onverstandig de schouder door de pijngrens te bewegen. Om de beweeglijkheid van de schouder te verbeteren wordt vaak verwezen naar de fysiotherapeut. Met behulp van oefeningen kan de schouder weer soepeler worden. 

Operatie

Een operatie wordt tegenwoordig niet meer gedaan, omdat dit vaak een tegengesteld effect heeft. Het beste is om af te wachten en de pijn te bestrijden. Uiteindelijk zal de beweeglijkheid terugkomen en verdwijnt ook de pijn.

Direct naar