Sneller en nauwkeuriger: onze nieuwe SPECT/CT
Gepubliceerd op: 05 december 2023Onze polikliniek Nucleaire Geneeskunde heeft sinds september een nieuwe SPECT/CT in gebruik . Met dit apparaat kunnen we organen (bijvoorbeeld nieren, longen, hart, brein en botten) in beeld brengen. Patiënten krijgen eerst een injectie met radioactief materiaal, waardoor het onderzochte gebied oplicht op de scans. Ben Bulten (foto) en Wouter van der Bruggen zijn onze nucleair geneeskundigen. Zij leggen uit wat de nieuwe SPECT/CT kan en wat dit betekent voor onze patiënten.
Eerste in de regio
Ben: “Onze oude SPECT/CT was aan vervanging toe na jaren van trouwe dienst. Dit was dus een goed moment om te kijken naar de nieuwste ontwikkelingen en mogelijkheden op het gebied van SPECT/CT’s. We hebben gekozen voor het nieuwste model. Hiermee zijn we het derde ziekenhuis van Nederland en in deze regio zelfs de eerste met dit model. Dit apparaat kan weer zeker tien jaar mee.” Wouter vult aan: “Het is belangrijk dat we onze patiënten zo goed mogelijk kunnen afbeelden met de nieuwste technieken. We zijn graag innovatief waar het kan.”
'Dit nieuwe model SPECT/CT kan weer zeker tien jaar mee'
Betere zorg voor de patiënt
De nieuwe SPECT/CT is nauwkeuriger en sneller dan de vorige. Wouter: “Onze patiënten hoeven dus minder lang in het apparaat te liggen. Daarnaast kunnen we met een nog hogere zekerheid een diagnose stellen, omdat de beelden iets scherper zijn.” Ook is het nu mogelijk om een goed beeld te krijgen met minder radioactief materiaal. “Dat is vooral fijn voor doelgroepen die je zo min mogelijk wil blootstellen aan radioactieve middelen. Bijvoorbeeld zwangeren en kinderen”, legt Ben uit.
Eigen voorraad radioactief materiaal
Sommige ziekenhuizen bestellen vooraf klaargemaakte injecties met de juiste mix en hoeveelheid aan radioactief materiaal. Binnen het SKB hebben we onze eigen voorraad met radioactieve middelen. Dat betekent dus dat we zelf onze injecties kunnen vullen. Hierdoor hoeven we niet te wachten op bestellingen en zijn we flexibeler in onze planning. Ook kunnen we hierdoor onze wachttijden kort houden en zijn patiënten sneller aan de beurt voor een onderzoek.