Ga direct naar inhoud

Proef: zelfredzaamheid van COPD patiënten vergroten met behulp van een app

In oktober 2020 zijn NAAST, Sensire, Marga Klompé en het SKB samen een proef gestart met een app om de zelfredzaamheid van COPD patiënten te vergroten. Patiënten die meedoen aan de proef krijgen een stappenteller, gekoppeld aan een app op de smartphone. Via de stappenteller en in de app ziet de deelnemer hoeveel stappen hij heeft gezet. Daarnaast beantwoordt hij elke dag een vraag via de app over zijn klachten, bijvoorbeeld of hij meer hoest.

Online platform

De betrokken zorgprofessionals hebben via een online platform ook inzicht in de gegevens uit de app. Op basis van het aantal stappen en de antwoorden op de vragen, maken zij een inschatting van de situatie van iedere patiënt. Minder actief zijn (of juist te actief), staat vaak in relatie tot het verergeren van klachten bij COPD patiënten. Daarom geeft het aantal stappen, in combinatie met de antwoorden over de klachten, een goede indicatie hoe het fysiek met iemand gaat.

Stappenplan

Als de klachten toenemen, krijgt de deelnemer via de app een longaanval actieplan. Daarin staat wat ze zelf kunnen doen om te voorkomen dat de klachten nog erger worden. Bijvoorbeeld ademhalingstechnieken, maar ook persoonlijke adviezen van de zorgprofessionals. Hiermee kunnen patiënten soms zelfs een longaanval en een eventuele ziekenhuisopname voorkomen.

24 uur per dag ondersteuning

De zorgprofessionals van NAAST staan 24 uur per dag klaar om ondersteuning te bieden. Patiënten kunnen bijvoorbeeld contact opnemen als ze zich onzeker of angstig voelen. Deelnemers die het lastig vinden om zelf aan de slag te gaan met het stappenplan, worden gebeld door NAAST zodra de gegevens in de app daar aanleiding toe geven, bijvoorbeeld als klachten toenemen. Zij geven dan adviezen om een longaanval te voorkomen. Als het nodig is, wordt een longverpleegkundige van thuiszorgorganisaties Sensire of Marga Klompé ingeschakeld. Als er nog meer zorg nodig is, bijvoorbeeld bepaalde medicijnen, dan wordt ook de verpleegkundig specialist of longarts in het SKB ingeschakeld.

Wekelijks overleg

Er zijn duidelijke afspraken gemaakt tussen de verschillende zorgorganisaties, om het proces in goede banen te leiden. Daarnaast is er een wekelijks overleg waarin alle betrokken zorgprofessionals de situatie van de deelnemers aan de proef bespreken. Per patiënt wordt onder andere gekeken naar het aanbevolen aantal stappen per dag, klachten en eventuele medicijnen. Als het nodig is, wordt het advies aangepast. Patiënten krijgen dus een advies op maat.

De juiste zorg op de juiste plek

Dankzij deze samenwerking tussen verschillende zorgorganisaties, kunnen we COPD patiënten nog beter de juiste zorg op de juiste plek aanbieden. Daarnaast leidt de samenwerking ook weer tot mooie nieuwe ideeën voor de toekomst. De proef loopt nog tot en met juni 2021. Dan worden resultaten besproken en wordt besloten of de proef een vervolg krijgt.

Direct naar