Patiënten direct op het juiste spoor door het bekkenbodemspreekuur
Samen SKB
Gepubliceerd op: 03 december 2024Veel vrouwen kampen met bekkenbodemproblemen. Klachten die hierbij passen zijn bijvoorbeeld urineverlies, pijn bij het vrijen of een zwaar gevoel in de vagina. Vaak iets waar vrouwen zich voor schamen, maar wat niet nodig is. “In het SKB hebben we voor deze patiënten al meer dan 20 jaar een bekkenbodemspreekuur. Tijdens dit spreekuur ziet de patiënt verschillende specialisten, waardoor er snel een behandelplan kan worden gemaakt. We mogen als streekziekenhuis trots zijn dat we dit kunnen bieden”, vertellen gynaecoloog Charlotte Lybøl en continentieverpleegkundige Angelique Huijskes.
Het bekkenbodemspreekuur (BBS) is een samenwerking van een gynaecoloog, een uroloog, continentieverpleegkundigen uit het ziekenhuis en bekkenfysiotherapeuten van fysiotherapiepraktijk VersGras. “Patiënten komen met klachten bij de huisarts en krijgen een verwijzing naar ons ziekenhuis. We kijken van tevoren op basis van de klachten en een vragenlijst of de patiënt in aanmerking komt voor het BBS”, vertellen gynaecoloog Charlotte en continentieverpleegkundige Angelique. Niet iedere patiënt met bekkenbodemklachten hoeft gezien te worden op het BBS. Alleen patiënten met een gecombineerd probleem, op zowel urologisch al gynaecologisch gebied, worden ingepland voor het BBS.
Eén keer het verhaal vertellen
Tijdens de afspraak ziet de patiënt vier behandelaars: een gynaecoloog, uroloog, bekkenbodemfysiotherapeut en continentieverpleegkundige. “Dit is voor patiënten erg fijn, omdat zij maar één keer hun verhaal hoeven te vertellen. Tegelijkertijd begrijpen wij ook dat het spannend kan zijn dat er meerdere zorgverleners tegenover je zitten. We proberen daarmee rekening te houden door bijvoorbeeld niet recht tegenover de patiënt te zitten.” De onderzoeken vinden ook tijdens deze afspraak plaats. Dit duurt gemiddeld tien tot vijftien minuten. Charlotte: “Als de gesprekken en onderzoeken hebben plaatsgevonden, overleggen wij direct met elkaar. Daarna volgt er een behandelplan. Doordat we dit gezamenlijk doen, zitten we direct op het juiste spoor.”
Schaamte
Veel voorkomende diagnoses zijn een blaasverzakking, baarmoederverzakking of overactieve blaas. “Patiënten krijgen hiervoor een behandelplan. Dit hoeft zeker niet altijd een operatie te zijn. Soms kan dit ook opgelost worden door middel van medicijnen of fysiotherapie.” Toch zien de specialisten vaak dat mensen laat aan de bel trekken. “Het is een onderwerp waar veel vrouwen zich voor schamen. Dat is begrijpelijk, maar niet nodig. Vaak valt er veel winst in kwaliteit van leven te behalen”, zegt Charlotte.
“Vrouwen schamen zich vaak, maar dat is niet nodig”
Advies over leefstijl en incontinentiemateriaal
Na de diagnose en het gesprek, bespreekt de continentieverpleegkundige alles nog eens rustig met de patiënt. “Er komt vaak veel informatie op je af. Daarom nemen wij alles nog een keer door en geven wij advies over incontinentiemateriaal en leefstijl, zoals over eten en drinken. Zo adviseren we soms om minder koffie te drinken. Ook zien we wel eens patiënten die bij urineverlies minder gaan drinken, maar dit werkt juist tegenstrijdig”, vertelt Angelique.
Makkelijk schakelen
Het bekkenbodemspreekuur bestaat al ruim 20 jaar in het SKB. “Iets waar we als streekziekenhuis écht trots op mogen zijn.” Ook buiten dit speciale spreekuur om weten de specialisten elkaar te vinden. “We hebben korte lijnen met elkaar en kunnen makkelijk schakelen. Ook leren we van elkaar. Het is een hele fijne samenwerking, zowel voor de patiënt als voor ons”, sluiten ze af.