Ga direct naar inhoud

Orthopedie

Algemene informatie
Onderzoek & behandeling
Aandoeningen
Patiëntenfolders

Orthopedie add

Botten, gewrichten, spieren, pezen en banden: samen vormen ze het werkgebied van de orthopeed. Het zijn de delen van ons lichaam die maken dat we kunnen bewegen. De meeste gebruiken we intensief en elke dag opnieuw: schouders, enkels, knieën en heupen. Blessures of pijnklachten zijn daarom hinderlijk. Als patiënt word je er de hele dag door mee geconfronteerd. Orthopedie is erop gericht deze klachten te verhelpen.

De vakgroep Orthopedie werkt nauw samen met collega’s van andere vakgroepen binnen en buiten het ziekenhuis. Veel behandelingen worden bijvoorbeeld uitgevoerd in nauwe samenwerking met fysiotherapeuten. 

Persoonlijke begeleiding

Als patiënt kunt u rekenen op een persoonlijke aanpak. De orthopedisch chirurg die u treft bij uw eerste bezoek aan de poli, blijft in principe ook uw behandelaar. U ziet hem gedurende de hele behandelperiode, tot en met de nacontrole.

Afspraak maken bij de poli Orthopedie add

Wilt u een afspraak maken op de polikliniek Orthopedie of heeft u een vraag? Dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 0543 54 45 60. Voor het maken van een afspraak heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of een andere specialist.

De orthopeden houden ook spreekuur op de buitenpolikliniek in Eibergen. Meer informatie over de buitenpoli Eibergen vindt u op de pagina van de buitenpolikliniek Eibergen

Lees meer over het maken van een afspraak.

Dagbehandelingscentrum add

Het dagbehandelingcentrum bevindt zich op de eerste verdieping. Patiënten die hier voor een dag of dagdeel worden opgenomen, komen voor veel verschillende behandelingen, onderzoeken of operaties.

De afdeling is van maandag t/m vrijdag geopend tussen 07.00 uur en 21.00 uur. Een enkele keer komt het voor dat de arts het nodig vindt dat een patiënt langer dan een dag onder medische en verpleegkundige zorg in het ziekenhuis moet verblijven. De patiënt wordt dan overgeplaatst naar een 24-uurs verpleegafdeling.

Schouderspreekuur add

Een keer per maand is er een speciaal schouderspreekuur. Het voordeel is dat een gespecialiseerde fysiotherapeut en een gespecialiseerde orthopeed samen uw schouder bekijken. Er kan daarom ook ter plekke een behandelplan worden opgesteld. Als u gezien wilt worden op het schouderspreekuur, kunt u dit tijdens het maken van een afspraak aangeven bij het secretariaat. 

De schouder is een complex gewricht. In de schouder lopen vier belangrijke spieren. Als één van die spieren niet optimaal functioneert, heeft dat al snel gevolgen voor de stabiliteit van het gewricht. De meeste gehoorde schouderklacht is pijn bij het heffen van de arm. Ook instabiele schouders – die herhaaldelijk uit de kom gaan – en gescheurde pezen staan in de top 5 van veel voorkomende schouderklachten. 

Goede diagnose

Ondanks de complexiteit van het gewricht, is voor schouderklachten meestal een goede diagnose te stellen. Op röntgenfoto’s, echo en/of een MRI is de bron van de klachten vaak goed te zien. Er zijn veel verschillende behandelvormen die de orthopeed vervolgens kan inzetten om de klachten te verhelpen.

Conservatief behandelen

Behandeling van klachten aan de schouder is vaak ‘conservatief’. Dat is een vakterm die aangeeft dat er geen operatie aan te pas komt. Het behandelplan van de orthopeed bestaat dan uit oefeningen die de patiënt – onder supervisie de fysiotherapeut – vooral zelf uitvoert. Als het herstel vordert zoals verwacht, volgt de orthopeed dit proces van afstand. 

Ook injecties vallen onder de conservatieve behandeling. Hierbij krijgen met mensen met pijnklachten in de schouder een injectie toegediend. Het is van belang de schouder in deze periode goed te blijven gebruiken. De injecties helpen vaak goed, maar kunnen vaak niet vaker dan drie keer worden toegediend. Anders ontstaat het risico dat de pezen verweken, met andere klachten als gevolg. 

Operatief behandelen

Pas als een conservatieve behandeling niet afdoende helpt, komt de mogelijkheid van een operatie in beeld. Veelal kan de operatie middels een kijkoperatie worden uitgevoerd. Het is niet het middel waar de orthopeed snel naar zal grijpen. Herstel van een schouderoperatie duurt lang; een hersteltijd van drie maanden is geen uitzondering. Wel is het zo dat de klachten daarna bijna altijd verholpen zijn.

Voet- en enkelspreekuur add

Het voet-en enkelspreekuur wordt op vrijdagochtend gehouden (uitgezonderd de dagen waarop een OK progamma is gepland). Het spreekuur is er voor patiënten die voor het eerst of herhaaldelijk klachten hebben aan deze gewrichten. Orthopedisch chirurgen B. Ginsel (BIG 19064716601) en R. Berg (BIG 39048502901)
zijn gespecialiseerd in voet- en enkelafwijkingen. Zij zien u tijdens dit spreekuur samen met de orthopedisch schoenmaker van Luiten Orthopedie. Röntgenfoto’s kunnen tijdens het eerste spreekuur worden gemaakt en vaak kan direct een behandeling voorgesteld worden. Vaak kan met een goede steunzool of aanmeten van een orthopedische schoen het probleem opgelost worden maar ook operatieve behandeling behoort tot de mogelijkheden. 

De alledaagse enkel

Enkelblessures zijn ‘alledaags’. Iedereen heeft wel eens last van een verzwikte enkel. Daardoor wordt ook over de behandeling van enkelblessures nog al eens luchtig gedaan. Dat is jammer. Want een verkeerde behandeling van een enkelblessure kan vervelende gevolgen hebben. Wist u dat bijna tien procent van alle patiënten met enkelletsel hier chronische restklachten aan overhoudt?

De meeste enkelblessures ontstaan tijdens sporten

Enkelletsel komt het meeste voor bij sporters. Mensen gaan door de enkel of kampen met opgerekte banden. Ook een zogenoemde voetballersenkel komt veel voor. Met de juiste aandacht en begeleiding zijn enkelklachten goed te behandelen. Mocht een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn, dan kan dit meestal met een kijkoperatie. 

Scheve grote teen: effectief en zonder pijn behandelbaar

De scheve grote teen is een beruchte vrouwenkwaal. Het is een pijnlijke zwelling van de grote teen - vaak veroorzaakt door het dragen van krappe schoenen. Een operatie is dan ook zelden vanwege cosmetische redenen, maar vooral om de pijn weg te nemen. Een veel gehoord misverstand is dat een operatie aan een scheve grote teen pijnlijk is en dat de klachten na verloop van tijd weer terugkomen. Niet juist dus.

Chronische achillespeesklachten

Tijdens het voet- en enkelspreekuur worden ook achillespeesklachten bekeken. Chronische klachten aan de achillespees komen steeds vaker voor. Vaak blijven mensen hier lang mee rondlopen. Ze worden niet doorverwezen door de huisarts of hebben onvoldoende baat bij behandeling door de fysiotherapeut. Dat is onnodig. Met goede uitleg en oefeningen zijn deze klachten goed onder controle te krijgen.

Team Orthopedie add

Orthopedisch chirurgen

De vakgroep Orthopedie bestaat uit acht orthopedisch chirurgen. Allemaal beoefenen ze de algemene orthopedie in volle omvang, met uitzondering van de rugchirurgie. Daarnaast hebben de orthopedisch chirurgen zich gespecialiseerd in bepaalde deelgebieden.

  • Drs. R.P. Berg (BIG 39048502901). Aandachtsgebieden: schouderchirurgie, voet- en enkelchirurgie, kruisbandchirurgie.
  • Drs. B. Bosmans (BIG 49060641001). Aandachtsgebieden: heup- en knieprothesiologie, arthrosciopische chirurgie (oa. schouder en knie), sportletsels, ongevalsletsels en fractuurchirurgie (traumachirurgie), kinderorthopedie.
  • Drs. A.F. Buitenhuis (BIG 49020377701). Aandachtsgebieden: schouderchirurgie, revisiechirurgie, kruisbandchirurgie.
  • Drs. B.L. Ginsel (BIG 19064716601). Aandachtsgebieden: prothesiologie, revisiechirurgie en de orthopedische traumatologie.
  • Drs. R.M.F. Hollanders (BIG 99059508601). Aandachtsgebieden: sportletsels, traumatologie (ongevallenchirurgie), arthroscopische chirurgie, schouderletsels, heup- en knieprothesiologie.
  • Drs. L. Hollmann (BIG 99021605801). Aandachtsgebieden: prothesiologie, revisiechirurgie.
  • Drs. B. Steffanie (BIG 59065148501). Aandachtsgebieden: schouderchirurgie, prothesiologie, orthopedische traumatologie.
  • Dr. D.J. Wever (BIG 29043060601). Aandachtsgebieden: heup- en knieprotheses, artroscopische chirurgie, sportletsels, enkel- en voetchirurgie, posttraumatische afwijkingen.
  • Drs. T.A. Nijenhuis (BIG 29916861601). Aandachtsgebieden: heup- en knieprothesiologie, revisiechirurgie heup, voetchirurgie en traumachirurgie (ongevalsletsels en fractuurchirurgie)


Verpleegkundig specialisten

De verpleegkundig specialisten Orthopedie hebben een zelfstandige behandelrelatie met patiënten in de vorm van een eigen poliklinisch spreekuur. Dit spreekuur loopt gelijk aan het spreekuur van één van de orthopeden. De orthopeed is altijd bereikbaar voor overleg om zodoende optimale zorg te garanderen. 

Naast het poliklinisch spreekuur houden de verpleegkundig specialisten zich bezig met de orthopedische patiënten die opgenomen zijn op de verpleegafdeling en de voorlichtingsmiddagen voor mensen die een totale heup- of knieoperatie moeten ondergaan.

arrow_back arrow_forward

Onze zorgverleners

L. Hollmann
L. Hollmann BIG 99021605801 Orthopedisch chirurg
R.P. Berg
R.P. Berg BIG 39048502901 Orthopedisch chirurg
A.F. Buitenhuis
A.F. Buitenhuis BIG 49020377701 Orthopedisch chirurg
B.L. Ginsel
B.L. Ginsel BIG 19064716601 Orthopedisch chirurg
H. Migchelbrink
H. Migchelbrink BIG 79913300430 Verpleegkundig specialist
B. Steffanie
B. Steffanie BIG 59065148501 Orthopedisch chirurg
D.J. Wever
D.J. Wever BIG 29043060601 Orthopedisch chirurg
R.M.F. Hollanders
R.M.F. Hollanders BIG 99059508601 Orthopedisch chirurg
B. Bosmans
B. Bosmans BIG 49060641001 Orthopedisch chirurg
T.A. Nijenhuis
T.A. Nijenhuis BIG 29916861601 Orthopedisch chirurg
Praktische informatie
Route: 3.2
0543 54 45 60
Telefonische openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur.
Winterswijk
Wachttijd tot de eerste afspraak: 13 dagen
Eibergen
Wachttijd tot de eerste afspraak: 20 dagen
Direct naar