Ga direct naar inhoud

Orgaan- en weefseldonatie

Donatiecoördinator

De donatiecoördinator zorgt ervoor dat in het ziekenhuis respectvol en volgens de regels wordt omgegaan met orgaan- en weefseldonatie. De donatiecoördinator ondersteunt artsen en verpleegkundigen tijdens het proces waar donatie aan de orde komt en verzorgt scholing en voorlichting.

Wat is donatie?

Donatie is het ter beschikking stellen van gezonde organen en/of weefsels van iemand die overleden is. De gezonde organen en weefsels gaan naar patiënten die dit dringend nodig hebben. Patiënten kunnen door donaties in leven blijven of de kwaliteit van hun leven aanzienlijk verbeteren. Transplantatie is het vervangen van een ziek orgaan of weefsel bij een patiënt door een gezond orgaan of weefsel van een donor. 

Het doneren van organen en/of weefsels is voor nabestaanden vaak een emotionele gebeurtenis. Toch kan het van levensbelang zijn om na te denken over wat organen en weefsels voor zieke mensen kunnen betekenen.

ADR (actieve donorregistratie)

Op 1 juli is de actieve donorregistratie (ADR) van kracht gegaan. Dit houdt in dat iedere Nederlander van 18 jaar en ouder zijn of haar keuze moet registreren. Deze registratie is een eenvoudige manier om te laten weten wat u wilt: wel of geen donor worden. Beslis nu zelf, dan weet u zeker dat er volgens uw keuze wordt gehandeld. En u voorkomt dat uw familie op een emotioneel moment een moeilijk besluit  moet nemen. Meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen over de nieuwe wet vindt u op:


Wanneer kunt u donor zijn?

Iedereen ouder dan 18 jaar kan toestemming geven voor donatie. Pas op het moment van overlijden stelt een arts vast of iemand daadwerkelijk donder kan zijn. Dit hangt af van onder andere de kwaliteit van de organen en weefsels, de oorzaak van het overlijden en de lichaamsconditie.

Orgaandonatie

Orgaandonatie kan plaatsvinden in twee situaties: na hersendood (donation-after-brain-death) of hartdood(donation-after-circulatory-death). Iemand is hersendood als alle hersenfuncties onherstelbaar zijn uitgevallen. Een hersendode persoon kan niet zelfstandig ademhalen en het lichaam kan de bloeddruk en temperatuur niet meer regelen. In principe kan een hersendode donor alle organen doneren: nieren, hart, lever, longen, alvleesklier en dunne darm.

Iemand die overlijdt aan een hartstilstand kan ook organen doneren. Alleen het hart en de dunne darm zijn niet meer geschikt voor donatie. Bij orgaandonatie moet de donor zijn overleden op de afdeling Intensive Care in het ziekenhuis. Na de operatie kunnen nabestaanden (nogmaals) afscheid nemen van hun dierbare.

Weefseldonatie

Voor weefseldonatie is zuurstofrijk bloed niet belangrijk. Donatie van weefsels kan daarom bijna altijd. Ook als iemand thuis overlijdt. Weefsels die in aanmerking komen voor donatie zijn: huid, botweefsel, kraakbeen en pezen, oogweefsel, hartkleppen, bloedvaten.

Procedure

De procedure bij het doneren van organen en/of weefsel is erg streng. Als de overledene medisch gezien geschikt is voor donatie, dan raadpleegt de arts het 'donorregister'. In dit register staat welke keuze de overledene heeft gemaakt. Het donorregister kan dag en nacht worden geraadpleegd.

Als de overledene als donor geregistreerd staat of de nabestaanden geven toestemming voor donatie, dan meldt de arts de overledene aan als donor bij de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). De selectie van de ontvanger vindt plaats op basis van een aantal vastgestelde medische criteria die in de wet op orgaandonatie staan.

Donatie vertraagt de begrafenis of crematie van de overledene niet. Na zowel orgaan- als weefseldonatie kan de overledene gewoon worden opgebaard, thuis of in een uitvaartcentrum. Uiteraard maken de nabestaanden op geen enkele wijze kosten als gevolg van de donatie. Bekijk ook de video 'Orgaandonatie, hoe gaat dat?' hieronder:

Meer lezen over orgaan- en weefseldonatie

Op onderstaande websites vindt u meer informatie over orgaan- en weefseldonatie: 


Vragen over orgaandonatie (Nederlandse Transplantatie Stichting)

Direct naar