Ga direct naar inhoud

Oncologie (kanker)

Algemene informatie
Onderzoek & behandeling
Aandoeningen
Patiëntenfolders

Oncologie (kanker) add

Bij het SKB behandelen we de meest voorkomende vormen van kanker. Voor zeldzame of moeilijk behandelbare vormen van kanker werken we intensief samen met gespecialiseerde ziekenhuizen. Op deze pagina vindt u meer informatie over de verschillende vormen van kanker, onderzoeken en behandelingen en informatiefolders.

Deelname wetenschappelijk onderzoek

Het SKB neemt deel aan landelijke en Europese onderzoeken en studies waarvoor u in aanmerking kunt komen. Uw specialist zal dit met u bespreken als een dergelijk onderzoek op u van toepassing is.

Team Oncologie add

Tijdens uw behandeling heeft u contact met verschillende zorgprofessionals, zoals medisch specialisten, verpleegkundigen, radiologen of diëtisten. Als het nodig is, betrekken wij andere zorgprofessionals, zoals een fysiotherapeut. Bovendien kunt u een beroep doen op een maatschappelijk werker of psycholoog als u dat wilt. Het behandelteam verschilt per kankersoort.

Medisch specialist

Tijdens uw behandeltraject kunt u verschillende medisch specialisten tegenkomen, zoals internisten, oncologen, hematologen, chirurgen en radiologen. Welke medisch specialisten u treft is afhankelijk van uw aandoening, het onderzoek en de behandeling. Uw hoofdbehandelaar is ook een medisch specialist en de eindverantwoordelijke voor uw zorg en behandeling.

Verpleegkundig specialisten

Een verpleegkundig specialist is een verpleegkundige die een aanvullende opleiding heeft gevolgd binnen een bepaald vakgebied. Een verpleegkundig specialist ziet patiënten zelfstandig en neemt een aantal taken over van een medisch specialist.

Verpleegkundigen

De verpleegkundige is uw aanspreekpunt tijdens uw behandeling en is volledig op de hoogte van uw situatie. Hij of zij onderhoudt intensief contact met uw medisch specialist.

Diëtisten

Als dat nodig is, wordt de diëtiste regelmatig betrokken bij uw zorg tijdens de chemokuren. Zij geeft adviezen over welke voeding u het beste kunt nemen tijdens de chemotherapie en waarom het belangrijk is om bepaalde voeding wel of niet te nemen. Zij kan u ook tips geven bij misselijkheid en smaakverandering.

Jong en kanker add

Kanker kan je leven op z’n kop zetten – dit geldt voor zowel jongvolwassenen als oudere patiënten. Maar voor jongvolwassenen tussen de 18 en 39 jaar betekent kanker niet alleen een ziekte die behandeld moet worden. Je wordt geconfronteerd met vragen die veel verder gaan dan de medische zorg. Je hebt plotseling zorgen over je studie, werk, relaties, seksualiteit, vruchtbaarheid en je toekomst. Deze onzekerheden kunnen je angstig of zelfs eenzaam maken. Je voelt je misschien alsof je er alleen voor staat.

Daarom verlenen wij in ons ziekenhuis AYA-zorg aan jongvolwassenen met kanker. Deze zorg is onderdeel van de reguliere oncologische zorg, en heeft naast de medische behandeling extra aandacht voor de psychosociale, praktische en emotionele aspecten waar jongvolwassenen mee te maken krijgen. Zowel tijdens de behandeling als daarna.

Lees hier meer informatie over AYA-zorg in het SKB.

Inloophuis Oriolus add

Inloophuis Oriolus is gevestigd in het SKB, achter de poli Interne geneeskunde. De basis is een luisterend oor, lotgenotencontact en het bieden van informatie over allerlei onderwerpen waar mensen met of na kanker tegenaan lopen. Daarnaast biedt Oriolus verschillende activiteiten zoals een workshop veerkracht, intuïtief schilderen, massage en voetreflextherapie. Allemaal verzorgd door professionals die zich vrijwillig inzetten.

In contact met lotgenoten

Kanker heeft vaak veel impact. Het is dan fijn om met mensen in contact te zijn die u begrijpen en waarmee u uw ervaringen kan delen. Ook kunt u veel vragen hebben of lang na het herstel nog met emoties zitten die u een plek moet geven. 

Brug tussen ziekenhuis en maatschappij

Oriolus is een plek voor mensen met en na kanker, hun naasten en nabestaanden, waar ze op een laagdrempelige wijze naar toe kunnen gaan om te vinden wat zij nodig hebben op het gebied van de aanvullende zorg. 

Kijk voor meer informatie over Oriolus op www.oriolus-achterhoek.nl.

Patiëntenverenigingen Oncologie add

Revalideren bij kanker add

Kanker kan een grote invloed hebben op uw lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren. Ondersteunende disciplines kunnen u helpen om een nieuwe balans en levenskwaliteit te vinden. Als u hier behoefte aan heeft, dan kunt u dit bespreken met uw arts of casemanager. U kunt bijvoorbeeld denken aan een verwijzing voor:

  • Ergotherapie: zoekt met u naar een goede balans tussen belasting en belastbaarheid. Balans wordt gecreëerd door uw activiteiten gedurende de dag in beeld te brengen en ze goed te verdelen met voldoende afwisseling.
  • Fysiotherapie: streeft samen met u naar om de lichamelijke activiteiten die u deed voor u ziek werd zoveel mogelijk te behouden of op te bouwen. Uw lichamelijke conditie is belangrijk in het ziekte- en herstelproces.
  • Geestelijke zorg: zoekt met u hoe u betekenis kunt geven aan de situatie waarin u zich bevindt en biedt een luisterend oor.
  • Medisch maatschappelijk werk zoekt met u naar de draagkracht (wat kunt u aan), de draaglast (wat ligt er op “uw bord”) en het draagvlak (eventuele hulp vanuit het sociale netwerk).
  • Medische psychologie besteed aandacht aan het leren omgaan met de gevolgen van uw ziekte op psychisch (bijvoorbeeld angst en  stemmingsproblematiek), medisch (angst voor terugval) en sociaal vlak (het weer oppakken van het dagelijks leven).

Websites met meer informatie over kanker add

Registratie van kanker add

Van kankerpatiënten wordt een aantal gegevens landelijk geregistreerd. De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) is een landelijke databank met betrouwbare gegevens van alle patiënten met kanker. Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) beheert deze databank. In de folder Registratie van kanker (gratis te downloaden) leest u waarom gegevens over kanker worden vastgelegd. Hierin staat ook beschreven wat de rechten zijn van u als patiënt en de voorwaarden en plichten van IKNL voor het beheer van deze gegevens. 

arrow_back arrow_forward

Onze zorgverleners

N.T.V.M. van Loenen
N.T.V.M. van Loenen BIG 99044327701 Gynaecoloog
H.J. Schoppers
H.J. Schoppers BIG 9055116001 Longarts
P.P.J.B.M. Schiphorst
P.P.J.B.M. Schiphorst BIG 9023735801 Internist/oncoloog
M.E.P. Smeets
M.E.P. Smeets BIG 39023935401 Internist-hematoloog/oncoloog
M.J. Wamelink
M.J. Wamelink BIG 59045788501 Radioloog
F.C.W. Slootmans
F.C.W. Slootmans BIG 29035726901 Chirurg
D. Nijmeijer
D. Nijmeijer BIG 79049105201 Longarts
H.P. Rudel
H.P. Rudel BIG 89060848801 Dermatoloog
J.H.J. Hendricksen-Roelofzen
J.H.J. Hendricksen-Roelofzen BIG 59060773201 Dermatoloog
B. Inberg
B. Inberg BIG 69064899201 Chirurg
L.V. de Vries
L.V. de Vries BIG 39064587001 Gynaecoloog
E. Klein Zeggelink-Grijsen
E. Klein Zeggelink-Grijsen BIG 19063470030 Verpleegkundig specialist
S. Schreurs
S. Schreurs BIG 19036632830 Verpleegkundig Specialist
M. Duizer
M. Duizer BIG 49919553101 Internist/oncoloog
Praktische informatie
Route: 1.1
0543 54 43 00
Telefonische openingstijden
Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur.
Direct naar