Nucleaire geneeskunde is het medisch specialisme dat opnamen van het lichaam maakt met behulp van radioactieve stoffen. Hierdoor kunnen bij de patiënt diverse afwijkingen en stofwisselingsprocessen zichtbaar worden gemaakt, die u en uw behandelend arts belangrijke informatie geven over uw ziekte. Ook kunnen bepaalde aandoeningen met radioactieve stoffen worden behandeld, bijvoorbeeld schildklierziekten met radioactief jodium en pijnlijke uitzaaiingen in de botten bij prostaatkanker.
Patiënten worden voor een nucleair geneeskundig onderzoek doorverwezen door verschillende specialisten, zoals de internist, orthopeed, cardioloog of chirurg. De onderzoeken helpen de aanvragend specialist bij het stellen van een diagnose en het bepalen van een goede behandeling. De nucleair geneeskundige beoordeelt het onderzoek en maakt een verslag voor de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. De uitslagen wordt meestal door de behandelend specialist met de patiënt besproken.
Bij onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde krijgen patiënten een radioactieve stof toegediend. De onderzoeken zijn veilig omdat hierbij zo weinig mogelijk straling wordt gebruikt. Voor de meeste onderzoeken op de nucleaire geneeskunde geldt dat de straling vergelijkbaar is met die van een CT-scan (röntgenonderzoek). Ondanks de lage stralingsdosis, willen wij ongeboren kinderen zoveel mogelijk beschermen tegen straling. Wij verzoeken u dan ook contact met ons op te nemen indien u zwanger bent.
De gebruikte radioactieve stof verschilt per onderzoek. Afhankelijk hiervan vindt opname plaats door bepaalde delen van het lichaam of door specifieke organen. De straling die de radioactieve stof uitzendt vanuit de delen van het lichaam of het orgaan waarin de stof is opgenomen, wordt geregistreerd met een speciale camera en omgezet in beelden.
Nucleaire geneeskunde
Wat is nucleaire geneeskunde?
Uitleg voor kinderen: Sunny en Tim
Speciaal voor kinderen is er een filmpje met uitleg over Nucleaire Geneeskunde: Sunny & Tim - Lichtjes in je lichaam. De Sunny & Tim verhalen hebben als doel kinderen op een begrijpelijke en toegankelijke manier uitleg te geven over de nucleaire geneeskundige. In “Lichtjes in je lichaam” volg je de fotodokter samen met Sunny & Tim in hun werk om de zieke plekken in je lichaam af te beelden.
Afspraak maken bij de poli Nucleaire Geneeskunde
Onderzoeken worden alleen uitgevoerd als uw specialist of huisarts ze heeft aangevraagd. Het secretariaat van de aanvragend arts maakt een de afspraak. Patiënten kunnen niet zelf een onderzoek aanvragen.
Wachttijden voor Nucleaire Geneeskunde
De wachttijd voor myocardperfusiescans (onderzoek van de doorbloeding van het hart) is ongeveer 4 weken. Voor alle overige onderzoeken, inclusief PET-CT onderzoeken, kunt u binnen één week terecht.
PET/CT-scan
De PET/CT-scan vindt plaats bij het SKB of voor enkele speciale onderzoeken in het Rijnstate in Arnhem. Als er voor u een PET/CT-scan is aangevraagd zal het ziekenhuis waar het onderzoek wordt uitgevoerd contact met u opnemen om de afspraak te maken en de informatie over het onderzoek geven.