Ga direct naar inhoud
SKBaby

SKBaby

Vanuit huis naar uw kindje kijken

Naar de babycam

Neonatologie en Perinatologie

Op de Vrouw-Kindeenheid is er een speciale afdeling voor baby’s die extra zorg nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat uw baby te vroeg geboren is, een laag gewicht heeft of ziek is. Deze afdeling heet Neonatologie en Perinatologie.

Op de perinatologie zijn er kamers waar zowel de moeder als de zieke baby samen kunnen verblijven. Uw baby kan in een couveuse liggen of in een wiegje, afhankelijk van wat nodig is. Er is ook apparatuur aanwezig om uw baby goed in de gaten te houden. Uw partner mag ook blijven slapen op deze afdeling.

Op de afdeling neonatologie verzorgen we baby’s die intensieve zorg nodig hebben. Dit geldt voor pasgeboren baby’s en ook voor baby’s ouder dan 8 dagen die nog extra zorg nodig hebben. U bent overdag van harte welkom om samen met uw partner bij uw baby te zijn. Één van de ouders mag ook blijven slapen.

Bezoektijden
Bezoek is mogelijk in overleg met de verpleging, afhankelijk van hoe het met moeder en baby gaat. Voor actuele bezoektijden en regels kunt u onze website raadplegen. Broertjes en zusjes zijn welkom, als ze niet ziek zijn. Andere kinderen mogen vanaf 12 jaar op bezoek komen.

 

Ontwikkelingsgerichte en gezinsgerichte zorg
Ontwikkelingsgerichte zorg is een manier van verzorgen die zich richt op het welzijn van uw baby. We zorgen ervoor dat er weinig harde geluiden zijn, dat er een vast ritme is en dat fel licht wordt vermeden. We vinden het belangrijk dat u en uw baby veel contact hebben. U leert bijvoorbeeld hoe u uw baby kunt troosten, hoe u huid-op-huidcontact (buidelen) kunt doen en hoe u kunt helpen bij de verzorging. Onze verpleegkundigen begeleiden u hierbij en in sommige gevallen biedt ook de fysiotherapeut extra ondersteuning.

Gezinsgerichte zorg betekent dat we ervoor zorgen dat uw gezin zoveel mogelijk bij elkaar kan zijn tijdens de opname van uw baby.

Infecties voorkomen
Pasgeboren baby’s op de perinatologie en neonatologie zijn kwetsbaar, daarom nemen we extra maatregelen om infecties te voorkomen. Voordat u de kamer binnengaat, moet u sieraden en horloges afdoen en uw handen desinfecteren. Wij vragen u ook om schone en luchtige kleding te dragen. Als u verkouden bent, een koortslip heeft of een andere infectie, neem dan contact op met de verpleegkundige. Zij kijkt of er extra maatregelen nodig zijn.

Voeding
Op de afdeling helpen we u met het geven van voeding aan uw baby. U krijgt advies over borstvoeding of flesvoeding. Als uw baby nog niet zelf kan drinken, krijgt hij of zij voeding via een dun slangetje in de neus (sonde). Dit slangetje gaat naar de maag, waardoor uw baby moedermelk of kunstvoeding kan krijgen.

Op de afdeling werken lactatiekundigen die u verder kunnen helpen met borstvoeding. Voor te vroeg geboren baby's vragen we ook hulp van een logopedist, om het drinken zo goed mogelijk te laten verlopen.

Babycam
Als uw baby op de Neonatologie ligt, begrijpen we dat u graag bij uw kind wilt zijn. Soms is het niet mogelijk om de hele dag aanwezig te zijn. Voor die momenten kunt u gebruikmaken van de babycam. Met deze camera kunt u op afstand live videobeelden van uw baby bekijken via een beveiligde verbinding.

U ontvangt van de verpleegkundige een persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen. Hiermee kunt u op elk moment, vanuit huis of waar u ook bent, inloggen via de website: skbaby.skbwinterswijk.nl/login. Zo kunt u, zelfs als u niet in het ziekenhuis bent, toch betrokken blijven bij de zorg voor uw baby.

De videobeelden zijn zonder geluid en worden niet opgenomen of opgeslagen. Dit betekent dat u altijd in real-time kijkt, maar geen opnames terug kunt zien. De babycam is bedoeld om u te helpen zich verbonden te voelen met uw baby, ook op afstand.

Fototherapie thuis
Sommige baby’s krijgen last van geelzucht, ook wel hyperbilirubinemie genoemd. Hierbij zit er te veel bilirubine in het bloed, waardoor de huid en soms het oogwit geel wordt. Dit komt vaak voor bij pasgeborenen en is meestal niet ernstig. Soms is behandeling met fototherapie nodig. Bij fototherapie gebruiken we speciale lampen om de bilirubine in het bloed sneller af te breken.

Fototherapie kan in het ziekenhuis worden gegeven, maar in veel gevallen ook thuis. Hiervoor gebruiken we een speciaal slaapzakje, de BiliCocoon, dat blauw licht afgeeft. Uw baby kan dan thuis behandeld worden, maar dit moet wel altijd goedgekeurd worden door de kinderarts.

 

Direct naar