Ga direct naar inhoud

MRI

Deze pagina geeft algemene informatie. Heeft u binnenkort een afspraak voor een MRI-scan? Lees dan de patiëntenfolders voor meer informatie.

Het onderzoek

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. De MRI maakt gebruik van een sterk magneetveld in combinatie met radiogolven. Hierdoor ontstaan signalen die een computer omzet in beelden. De MRI bestaat uit een tunnel van 1,5 meter, die aan beide kanten open is. U ligt op de onderzoekstafel en schuift langzaam de tunnel in. Het lichaamsdeel dat gescand moet worden komt in het midden van de tunnel te liggen. Mogelijk wordt er een extra element gebruikt dat rondom het te scannen lichaamsdeel wordt geplaatst.  

Tijdens het scannen hoort u harde kloppende geluiden. U krijgt van de laborant gehoorbescherming. Dit dempt het geluid een beetje. Als u dat wilt, kunt u naar de radio luisteren. Ook krijgt u een knijpballetje in uw hand. Als u hierin knijpt, krijgt u contact met de laborant. Er is in de tunnel een microfoon en een luidspreker aanwezig. De laboranten bedienen het MRI-apparaat vanuit een ruimte naast de onderzoekskamer. Zij houden u voortdurend in de gaten.

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek stil ligt. Na afloop beoordelen de laborant en/of radioloog of het onderzoek voldoende informatie heeft opgeleverd. Soms moeten er opnieuw opnames worden gemaakt met behulp van contrastvloeistof. De laborant prikt dan bij u een infuus. 

Voor een MRI scan is het belangrijk dat u geen metaal draagt. 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw behandelend arts. 

Direct naar