Medicatie bij ADHD en ADD
Sommige kinderen hebben moeite met concentreren of zijn erg druk. Dit kan komen door ADHD (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit) of ADD (zonder hyperactiviteit). Als dit problemen geeft op school of thuis, kan een specialist helpen.
Wat gebeurt er na de diagnose?
Als een specialist vaststelt dat je kind ADHD of ADD heeft, dan is de eerste stap psycho-educatie. Dit betekent dat ouders, verzorgers en leerkrachten leren hoe ze het kind het beste kunnen helpen. Soms worden er trainingen gegeven zodat iedereen beter begrijpt wat ADHD of ADD betekent.
Wanneer is medicatie nodig?
Niet elk kind met ADHD of ADD heeft medicijnen nodig. Eerst wordt gekeken of andere manieren, zoals duidelijke routines en extra begeleiding, helpen. Als de klachten heel ernstig zijn en andere dingen niet genoeg werken, kan de kinderarts medicijnen voorstellen.
Bij het SKB kijken we samen met ouders en het kind goed naar de werking van de medicatie. We controleren of het helpt en of er bijwerkingen zijn. Een verwijzing van de huisarts is nodig voor een afspraak bij de kinderarts.