Lymfeklierkanker (Non-Hodgkin Lymfoom)
Interne Geneeskunde: route 1.1, telefoonnummer 0543 54 43 00
Dagbehandeling Interne Geneeskunde: route 8.4, telefoonnummer 0543 54 46 44
Lymfeklierkanker is kanker van het lymfestelsel. Deze vorm van kanker ontstaat door een onregelmatige en abnormale groei van lymfekliercellen. Omdat lymfeklieren verspreid zitten door het hele lichaam, kan de ziekte op meerdere plekken in het lichaam ontstaan en uitbreiden.
Buiten het lymfestelsel kan lymfeklierkanker ook voorkomen in organen, zoals de milt, de lever en het beenmerg.
Bij Non-Hodgkin Lymfoom gaat het om kanker van het bloed- en lymfestelsel. Het lymfoom ontstaat doordat een bepaalde soort witte bloedcellen (lymfocyten) gaan delen. Lymfocyten zijn belangrijk bij het bestrijden van ziekteverwekkers, zoals virussen en de productie van afweerstoffen. Er zijn ruim 50 vormen van Non-Hodgkin Lymfoom.
Klachten en symptomen
Het eerste symptoom van Non-Hodgkin Lymfoom is vaak een goed voelbare zwelling van één of meerdere lymfeklieren in de hals, oksel of lies. Meestal is deze zwelling niet pijnlijk. De gezwollen lymfeklieren kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals een ontsteking. Ga bij klachten altijd naar uw huisarts. Hij kan u verwijzen naar het ziekenhuis.
Non-Hodgkin Lymfoom dat op een andere plek in het lymfeklierstelstel ontstaat kan klachten geven door beschadiging of zwelling van het orgaan waarin het lymfoom ontstaat. Non-Hodgkin Lymfoom kan klachten geven in de vorm van een maagzweer of gezwel in de darmen. Andere klachten en symptomen die kunnen wijzen op lymfeklierkanker zijn:
- Perioden met koorts
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
- Gebrek aan eetlust
- Onverklaarbare vermoeidheid
- Heftig transpireren, vooral ’s nachts
- Jeuk over het hele lichaam
Onderzoek en behandeling
In het Overzicht aandoening, onderzoek en behandeling vindt u welke onderzoeken en behandelingen u bij de behandeling van lymfeklierkanker kunt krijgen. Elk type lymfoom ziet er anders uit, heeft verschillende (genetische) kenmerken, gedraagt zich anders en vraagt daarom om een specifieke behandeling.
Interessante websites
- www.hematologienederland.nl: Nederlandse Vereniging voor Hematologie.
- www.hematon.nl: patiëntenorganisatie voor bloedkanker, lymfeklierkanker en stamceltransplantatie.