Ga direct naar inhoud

Longrevalidatie

Route 3.3 (Revalidatiegeneeskunde)
Telefoonnummer 0543 54 48 85

Het doel van het revalidatieprogramma is het verminderen van de nadelige gevolgen van COPD op het dagelijks functioneren, verbeteren van de kwaliteit van leven en het verhogen van het zelfmanagement. Zelfmanagement is de mate waarin u verantwoordelijkheid neemt voor zijn behandeling.

Voor wie is de poliklinische longrevalidatie?

De longrevalidatie is bedoeld voor mensen die vanwege een chronische longaandoening (COPD) beperkt worden in hun dagelijkse leven. U kunt bijvoorbeeld problemen ervaren bij het uitvoeren van uw persoonlijke verzorging, huishouden, hobby’s, uw werk of het onderhouden van sociale contacten. Tevens kan het zijn dat u zich hierdoor onzeker of angstig voelt. 

Behandelteam

Het behandelteam bestaat uit longartsen, verpleegkundig specialist, fysiotherapeuten en diëtisten. Op indicatie kan de revalidatie-arts, maatschappelijk werk of een psycholoog betrokken worden. De leden van het behandelteam hebben wekelijks een overleg over uw voortgang binnen de revalidatie te bespreken. Als het nodig is, wordt het behandelplan, in overleg met u, aangepast. 

Vooronderzoeken

Om te bepalen of u in aanmerking komt voor de revalidatie worden er eerst een aantal onderzoeken gedaan. De vooronderzoeken bestaan uit een gesprek met de longarts en of verpleegkundig specialist. In dit gesprek worden samen met u doelstelling gemaakt voor de revalidatie. Vervolgens krijgt u een afspraak mee voor een longfunctie-onderzoek, een fietsergometrie en een spiermassameting. Vervolgens krijgt u een gesprek met de fysiotherapeut. Aan de hand van de uitslagen zal er samen met u een behandelplan opgesteld worden voor de revalidatie.

Revalidatie

De poliklinische longrevalidatie is een periode van 12 weken waarbij drie keer per week een uur wordt gesport binnen de afdeling fysiotherapie. De fysiotherapeut met specifieke kennis op het gebied van bewegen met luchtwegproblemen begeleidt u. Binnen revalidatie wordt er eens per 2 weken een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd waarin onderwerpen als medicatie, ontspanningsoefeningen, voedingsadviezen, stoppen met roken, zelfmanagement en hoe verder na de revalidatie aan de orde komen.

Poliklinisch

Patiënten die ernstige klachten hebben van kortademigheid of  hoesten kunnen verwezen worden voor poliklinische behandeling. Fysiotherapie maakt daarbij o.a. gebruik van  het aanleren van efficiënte adem-, hoest- en ontspanningstechnieken. Patiënten die daarbij ook een conditionele beperking ervaren door de kortademigheid krijgen een aangepast trainingsprogramma aangeboden. De meest voorkomende indicaties zijn COPD en Astma, en daarnaast ook bijvoorbeeld longfibrose, cystic fibrosis, hyperventilatie klachten en na een longoperatie.

Klinisch

Rondom grote buik- en thoraxchirurgie verzorgt de fysiotherapeut de standaard voorlichting en instructie over goede ademhaling- en hoesttechniek. Doel hiervan is het voorkomen van complicaties. Longpatiënten die voor onderzoek zijn opgenomen in het ziekenhuis, worden behandeld bij vastzittend slijm en kortademigheid.

Direct naar