Ga direct naar inhoud

Liesbreukmat type rebound HRD

Gepubliceerd op: 26 juni 2024

We hebben een veiligheidswaarschuwing ontvangen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over de liesbreukmat van het type rebound HRD. In het SKB is deze liesbreukmat gebruikt in de periode van 13 mei 2016 tot en met 25 september 2018. Patiënten die in deze periode geopereerd zijn en waarbij dit type liesbreukmat is geplaatst, hebben in juni 2024 een persoonlijke brief van ons ontvangen. 

Op deze pagina vindt u aanvullende informatie over de liesbreukmat type rebound HRD in de vorm van vragen en antwoorden. Staat uw vraag en antwoord er niet tussen of maakt u zich zorgen? Neem dan gerust contact op met de polikliniek Chirurgie. Zij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.15 – 16.30 uur via 0543 – 54 41 45. 

Veelgestelde vragen en antwoorden

Vragen over de liesbreukmat type rebound HRD
add

Hoe werkt een liesbreukmat van het type rebound HRD?
Bij een liesbreuk wordt een liesbreukmat geplaatst. Deze mat groeit vast in het omliggende weefsel en geeft zo stevigheid aan de lies. In de liesbreukmat van het type rebound HRD zit een metalen nitinolring. Dit is een soort metalen ‘draad’ die ervoor zorgt dat de liesbreukmat in de juiste vorm blijft. De nitinolring voorkomt dat de liesbreukmat dubbelvouwt in het lichaam.

Wat is de aanleiding van de veiligheidswaarschuwing voor de liesbreukmat type rebound HRD?
In de liesbreukmat van het type rebound HRD zit een metalen nitinolring. Dit is een soort metalen ‘draad’ die ervoor zorgt dat de liesbreukmat in de juiste vorm blijft. Doordat de lies een beweeglijk gebied is, kan door herhaaldelijk buigen metaalmoeheid in deze ring ontstaan. Hierdoor is er een kans dat de ring breekt.

Zorgverleners en patiënten kunnen in Nederland bijwerkingen melden bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM. Daar is één melding binnengekomen over een gat in de darmwand (darmperforatie) naar aanleiding van het breken van de nitinolring. Om deze reden zijn ziekenhuizen geïnformeerd en gevraagd om patiënten extra alert te maken op (pijn)klachten als zij dit type liesbreukmat hebben.

Hoe groot is de kans dat de ring breekt?
Een liesbreukmat blijft normaal gesproken levenslang in het lichaam zitten. Het type rebound HRD is anders dan andere liesbreukmatten, omdat langs de rand van de liesbreukmat een dunne metalen ring zit. Doordat de lies een beweeglijk gebied is, kan door herhaaldelijk buigen metaalmoeheid in deze ring ontstaan. Omdat de liesbreukmat zeer lange tijd in het lichaam verblijft, verwacht het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) een grote kans dat de metalen draad op den duur kan breken. Dit wordt nog verder onderzocht.

Wat zijn de mogelijke gevolgen als de nitinolring breekt?
Het breken van de nitinolring kan mogelijk leiden tot beschadiging van omliggende weefsels zoals de bloedvaten, zenuwen, de blaas of de darmen. Dit kan (pijn)klachten veroorzaken. Hoe groot het risico op (ernstige) bijwerkingen of weefselschade door het breken van de metalen ring is, is nog onduidelijk. Dit wordt nog verder onderzocht.  

Niet elke gebroken nitonolring zorgt direct of op termijn voor klachten. Het is belangrijk om hier meer zicht op te krijgen. Daarvoor kunnen zorgverleners en patiënten klachten, waarvan zij vermoeden dat deze door de liesbreukmat komen, bij het MEBI melden

Wordt dit type liesbreukmat nog gebruikt?
Nee, in ons ziekenhuis hebben wij dit type liesbreukmat gebruikt van 13 mei 2016 tot en met 25 september 2018. Wij zijn na 25 september 2018 overgestapt op een ander type liesbreukmat zonder nitinolring. 

Wordt er bijgehouden hoe vaak de nitinolring breekt en of dit tot klachten leidt?
Bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM kunnen zorgverleners en patiënten melding doen van gezondheidsklachten waarvan vermoed wordt dat deze door een implantaat veroorzaakt zijn. Dit geldt ook voor gezondheidsklachten die het gevolg zijn van de gebroken nitinolring van de liesbreukmat van het type rebound HRD. Met deze informatie zoekt MEBI uit welke gezondheidsklachten mogelijk door het implantaat kunnen zijn veroorzaakt. Als er veel of bijzondere bijwerkingen worden gemeld, dan kan MEBI zorgverleners en de overheid informeren en informatie openbaar maken. Klik hier voor meer informatie over het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM.

Wanneer was de liesbreukmat type rebound HRD op de markt?
De liesbreukmat rebound HRD was op de markt tussen 2014 en 2018. In 2018 heeft de fabrikant een veiligheidswaarschuwing over deze liesbreukmat gestuurd naar ziekenhuizen en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze ging over de kans op het breken van de metalen nitinolring in de mat. De liesbreukmat type rebound HRD mag sindsdien niet meer gebruikt worden. Het advies voor zorgverleners was om alert te zijn op (pijn)klachten bij patiënten met dit type liesbreukmat. Het product werd in oktober 2018 van de markt gehaald. Het SKB is na 25 september 2018 overgestapt op een ander type liesbreukmat zonder nitinolring. 

In het voorjaar van 2024 is het SKB geïnformeerd over een melding van een ernstige bijwerking bij de liesbreukmat type rebound HRD. Deze melding is binnengekomen bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM. Wij nemen deze informatie serieus en volgen het advies op om onze patiënten met dit type liesbreukmat te informeren. 

Klachten en vervolg
add

Welke klachten kan ik ervaren?
Wij vragen u te letten op de volgende klachten: 
• Pijnklachten in de geopereerde lies of onderbuik (aan de geopereerde kant);
• Plotselinge pijnklachten in de onderbuik of lies.

Wat moet ik doen als ik klachten heb?
Neem bij klachten contact op met de polikliniek Chirurgie via 0543 – 54 41 45. Dit telefoonnummer is bereikbaar op werkdagen van 8.15 uur tot 16.30 uur. U krijgt een afspraak voor een röntgenfoto. Aan de hand van een röntgenfoto kan de chirurg beoordelen of de klachten mogelijk het gevolg zijn van een gebroken nitinolring. We proberen de afspraak met de chirurg zoveel mogelijk aansluitend aan de röntgenfoto te plannen. De chirurg bespreekt met u de uitslag.

Moet de liesbreukmat en/of de nitinolring verwijderd worden als deze gebroken is? 
Als de nitinolring bij u gebroken is, bespreekt de chirurg met u welke opties er zijn, wat het beste past in uw persoonlijke situatie en de eventuele vervolgstappen. Het kan zijn dat de chirurg uw situatie wil blijven volgen of u adviseert om de nitinolring en/of de mat te verwijderen.

Wat zijn de risico’s van het verwijderen van de liesbreukmat en/of de nitinolring?
Een liesbreukmat groeit vast in het omliggende weefsel en geeft zo stevigheid aan de lies. Op deze manier wordt een liesbreuk verholpen. Het verwijderen van een liesbreukmat is door het ‘ingroeien’ in omliggend weefsel een lastige operatie. Bij een operatie om deze te verwijderen is er risico is op beschadiging van bloedvaten, zenuwen, buikvlies, darmen en/of blaas. Ook kan er na het verwijderen van de liesbreukmat ook weer een nieuwe liesbreuk ontstaan.

Wat als blijkt dat de nitinolring niet gebroken is?
Als na het maken van de röntgenfoto blijkt dat de nitinolring niet gebroken is, kan de nitinolring blijven zitten.

Ik heb nu geen klachten. Wat moet ik doen als ik later toch klachten krijg? 
Als u op een later moment klachten krijgt, neemt u dan contact op met de polikliniek Chirurgie en verwijs naar de brief die u ontvangen hebt. 

Ik heb geen klachten, maar ik maak me veel zorgen. Waar kan ik terecht met mijn vragen?
De chirurg kan medische vragen en vragen over uw persoonlijke situatie het best beantwoorden. Hiervoor kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie via telefoonnummer 0543 – 54 41 45. Dit telefoonnummer is bereikbaar op werkdagen van 8.15 uur tot 16.30 uur. De secretaresse plant een afspraak voor u in. 

Afspraak maken
add

Hoe maak ik een afspraak?
U kunt een afspraak maken via de polikliniek Chirurgie via het telefoonnummer 0543 – 54 41 45. De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.15 tot 16.30 uur. 

Ben ik verplicht om een afspraak te maken?
Als u klachten heeft, adviseren wij u om een afspraak te maken. U bent niet verplicht om een afspraak te maken. 

Als u een afspraak maakt, krijgt u een afspraak voor een röntgenfoto. De chirurg kan aan de hand van de röntgenfoto beoordelen of de nitinolring gebroken is. Dit kan voor u van belang zijn om te weten. Als u ervoor kiest om geen röntgenfoto te laten maken, blijft het belangrijk om ook in de toekomst alert te zijn op (pijn)klachten.

Hoe ontvang ik de uitslag?
We proberen zoveel mogelijk aansluitend aan de röntgenfoto een afspraak met de chirurg te plannen voor de uitslag.

Kosten van de zorg
add

Worden er kosten in rekening gebracht?
De kosten van de röntgenfoto en een eventueel vervolg worden betaald door uw zorgverzekeraar. Moet u alleen vanwege de zorg rondom de liesbreukmat in 2024 uw eigen risico voor de zorgverzekering aanspreken? Dan is het SKB niet verplicht, maar wel bereid de wettelijke kosten van het eigen risico tot een maximum van €385,- te vergoeden. 

Over zorg in een ander ziekenhuis
add

Ik wil graag naar een ander ziekenhuis. Kan dat?
U kunt zelf bepalen in welk ziekenhuis en door welke zorgverlener u geopereerd wordt. Als u een ander ziekenhuis kiest, zorgen wij dat de behandelend arts de juiste informatie ontvangt. Wij adviseren in dit geval voor een ziekenhuis te kiezen die gebruik maakt van de Trepp-techniek, waarbij de ring in de liesbreukmat oplosbaar is.

Ik wil een second opinion, kan dat?
U mag altijd een andere zorgverlener vragen om een tweede mening of second opinion.

Als ik in een ander ziekenhuis geopereerd wordt, hoe worden de kosten dan vergoed?
De kosten van de ziekenhuiszorg worden betaald door uw zorgverzekeraar.

Algemene vragen over een liesbreukmat
add

Ik heb ook een liesbreukmat. Hoe weet ik zeker dat ik niet het type rebound HRD heb?
Aan de hand van het patiëntdossier hebben wij nauwkeurig alle patiënten achterhaald met een liesbreukmat van het type rebound HRD. Als u geen brief heeft ontvangen, dan is dit type niet bij uw operatie gebruikt. Raadpleeg bij klachten desondanks altijd uw huisarts.
 
Ik heb geen liesbreukmat van het type rebound HRD, maar ervaar wel klachten. Kan ik een afspraak krijgen?
Heeft u geen liesbreukmat van het type rebound HRD, maar heeft u wel klachten? Dan kunt u een afspraak maken met uw huisarts. De huisarts onderzoekt uw klachten en kan u doorverwijzen voor een afspraak bij de chirurg.

Direct naar