Hoe werkt een liesbreukmat van het type rebound HRD?
Bij een liesbreuk wordt een liesbreukmat geplaatst. Deze mat groeit vast in het omliggende weefsel en geeft zo stevigheid aan de lies. In de liesbreukmat van het type rebound HRD zit een metalen nitinolring. Dit is een soort metalen ‘draad’ die ervoor zorgt dat de liesbreukmat in de juiste vorm blijft. De nitinolring voorkomt dat de liesbreukmat dubbelvouwt in het lichaam.
Wat is de aanleiding van de veiligheidswaarschuwing voor de liesbreukmat type rebound HRD?
In de liesbreukmat van het type rebound HRD zit een metalen nitinolring. Dit is een soort metalen ‘draad’ die ervoor zorgt dat de liesbreukmat in de juiste vorm blijft. Doordat de lies een beweeglijk gebied is, kan door herhaaldelijk buigen metaalmoeheid in deze ring ontstaan. Hierdoor is er een kans dat de ring breekt.
Zorgverleners en patiënten kunnen in Nederland bijwerkingen melden bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM. Daar is één melding binnengekomen over een gat in de darmwand (darmperforatie) naar aanleiding van het breken van de nitinolring. Om deze reden zijn ziekenhuizen geïnformeerd en gevraagd om patiënten extra alert te maken op (pijn)klachten als zij dit type liesbreukmat hebben.
Hoe groot is de kans dat de ring breekt?
Een liesbreukmat blijft normaal gesproken levenslang in het lichaam zitten. Het type rebound HRD is anders dan andere liesbreukmatten, omdat langs de rand van de liesbreukmat een dunne metalen ring zit. Doordat de lies een beweeglijk gebied is, kan door herhaaldelijk buigen metaalmoeheid in deze ring ontstaan. Omdat de liesbreukmat zeer lange tijd in het lichaam verblijft, verwacht het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) een grote kans dat de metalen draad op den duur kan breken. Dit wordt nog verder onderzocht.
Wat zijn de mogelijke gevolgen als de nitinolring breekt?
Het breken van de nitinolring kan mogelijk leiden tot beschadiging van omliggende weefsels zoals de bloedvaten, zenuwen, de blaas of de darmen. Dit kan (pijn)klachten veroorzaken. Hoe groot het risico op (ernstige) bijwerkingen of weefselschade door het breken van de metalen ring is, is nog onduidelijk. Dit wordt nog verder onderzocht.
Niet elke gebroken nitonolring zorgt direct of op termijn voor klachten. Het is belangrijk om hier meer zicht op te krijgen. Daarvoor kunnen zorgverleners en patiënten klachten, waarvan zij vermoeden dat deze door de liesbreukmat komen, bij het MEBI melden.
Wordt dit type liesbreukmat nog gebruikt?
Nee, in ons ziekenhuis hebben wij dit type liesbreukmat gebruikt van 13 mei 2016 tot en met 25 september 2018. Wij zijn na 25 september 2018 overgestapt op een ander type liesbreukmat zonder nitinolring.
Wordt er bijgehouden hoe vaak de nitinolring breekt en of dit tot klachten leidt?
Bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM kunnen zorgverleners en patiënten melding doen van gezondheidsklachten waarvan vermoed wordt dat deze door een implantaat veroorzaakt zijn. Dit geldt ook voor gezondheidsklachten die het gevolg zijn van de gebroken nitinolring van de liesbreukmat van het type rebound HRD. Met deze informatie zoekt MEBI uit welke gezondheidsklachten mogelijk door het implantaat kunnen zijn veroorzaakt. Als er veel of bijzondere bijwerkingen worden gemeld, dan kan MEBI zorgverleners en de overheid informeren en informatie openbaar maken. Klik hier voor meer informatie over het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM.
Wanneer was de liesbreukmat type rebound HRD op de markt?
De liesbreukmat rebound HRD was op de markt tussen 2014 en 2018. In 2018 heeft de fabrikant een veiligheidswaarschuwing over deze liesbreukmat gestuurd naar ziekenhuizen en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze ging over de kans op het breken van de metalen nitinolring in de mat. De liesbreukmat type rebound HRD mag sindsdien niet meer gebruikt worden. Het advies voor zorgverleners was om alert te zijn op (pijn)klachten bij patiënten met dit type liesbreukmat. Het product werd in oktober 2018 van de markt gehaald. Het SKB is na 25 september 2018 overgestapt op een ander type liesbreukmat zonder nitinolring.
In het voorjaar van 2024 is het SKB geïnformeerd over een melding van een ernstige bijwerking bij de liesbreukmat type rebound HRD. Deze melding is binnengekomen bij het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM. Wij nemen deze informatie serieus en volgen het advies op om onze patiënten met dit type liesbreukmat te informeren.