Interstitiële longziekten/ longfibrose
De term "interstitiële longziekten of longfibrose" is een verzamelnaam voor longaandoeningen waarbij het longweefsel door bindweefselvorming aangetast wordt. Deze bindweefselvorming van het longweefsel, is een chronische ziekte waarin de opname van zuurstof bemoeilijkt wordt. De longen zorgen ervoor dat zuurstof via de longblaasjes wordt afgegeven aan het bloed. Bij longfibrose wordt er minder zuurstof afgegeven aan het bloed dan de normale hoeveelheid zuurstof die nodig is voor het dagelijks functioneren, met als gevolg dat de patiënt kortademig is, snel vermoeid en geen energie heeft tot het ondernemen van activiteiten. Daarnaast kunnen patiënten hoestklachten ervaren en een afnemende conditie.
Soms is de oorzaak bekend, zoals schadelijke dampen of gassen, sommige geneesmiddelen, of een overgevoeligheidsreactie, soms komen ze voor als onderdeel van een reumatische ziekte. Men spreekt van idiopatische longfibrose wanneer er geen oorzaak gevonden wordt, dit komt ongeveer in 50% van de diagnosen voor.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Belangenvereniging Longfibrosepatiënten Nederland, website: www.longfibrose.nl.