“Ik was weer even op het strand van Byron Bay in Australië!”
Lissa beviel met VR-bril
Gepubliceerd op: 18 juli 2023Tijdens je bevalling op het strand liggen, onder water zwemmen of in de bergen wandelen. Dankzij de Virtual Reality (VR)-bril is het sinds kort mogelijk in ons ziekenhuis. Het helpt je ontspannen en draagt bij aan pijnbestrijding. Lissa uit Groenlo was een van de eerste patiënten die de VR-bril kreeg aangeboden. Voor haar was het een aangename afwisseling tijdens een lange bevalling. “De rustige vrouwenstem gaf houvast en sleepte me er doorheen.”
Ouders worden, was iets waar Lissa en haar partner Jasper al vroeg mee bezig waren. Lissa heeft endometriose, een aandoening waarbij weefsel groeit buiten de baarmoederholte. In zo’n ernstige mate dat door de verklevingen haar eierstokken aan de baarmoeder vergroeid waren. “Ik kwam er na jaren van heftige, lange en pijnlijke menstruatie achter. Een kinderwens was er zeker, maar vanwege de endometriose moesten we er nog eerder over nadenken. Want het zag er niet naar uit dat ik zwanger kon worden. We hebben allerlei onderzoeken gehad en op een gegeven moment stond een operatie gepland om cellen weg te branden. Vlak voor de operatie kwamen we erachter dat ik zwanger was. Totaal onverwacht. We hebben meerdere testen gedaan, die allemaal positief waren. We konden het niet geloven, het was echt een wonder!”
Bevalling
Door haar endometriose had Lissa een medische indicatie en bleef ze gedurende de zwangerschap onder controle van de gynaecoloog. De zwangerschap verliep voorspoedig. Toen Lissa 41 weken zwanger was, begonnen op een zaterdagavond de weeën. “Dat was eerst nog prima te doen, maar de volgende avond werd het steeds heftiger. Ik belde met het ziekenhuis en kon langskomen. Daar aangekomen, bleek ik nog maar twee centimeter ontsluiting te hebben. Op een gegeven moment kwamen de weeën om de minuut, maar de ontsluiting vorderde niet.”
Rustgevend
Een van de verpleegkundigen bood de VR-bril aan. Ze dacht dat het Lissa kon helpen ontspannen. “Ik had thuis Hypno Birthing gedaan, een meditatie ter voorbereiding op de bevalling. Ik stond zeker open voor de VR-bril, want een positieve mindset is belangrijk. Het brengt je ver.” Lissa kon op de VR-bril kiezen uit ontspannende natuurbeelden van de oceaan, het strand en de zee. Vooral de beelden van het strand waren een succes. “Ik kon het koppelen aan een fijne herinnering en dacht direct aan onze vakantie in Bayron Bay in Australië. Je hoort geluiden en een meditatiemuziekje. Ook zie je een luchtbel die van grootte verandert en je focuspunt is. Een vrouwenstem hielp tijdens de weeën met de juiste ademhaling. Het is rustgevend en ik waande me even in een andere omgeving. Als het programma is afgelopen kun je het zo herhalen of naar een ander programma. En wil je niet meer, dan zet je de bril af.”
“Het is rustgevend en ik waande me even in een andere omgeving”
Afleiding
Het idee achter de VR-bril is dat de zwangere vrouw afleiding heeft gedurende een korte periode. Lissa heeft de bril twee keer opgehad: de eerste keer een half uur, de tweede keer iets langer dan een uur. “Ik vond het belangrijk dat Jasper erbij was en wilde zijn hand vasthouden. Bovendien wilde ik ook af en toe terug naar het hier en nu.” Jasper wilde de beleving van de VR-bril zelf ervaren en heeft deze ook kort opgehad. “Je wordt er echt rustiger van en ik zag ook dat Lissa ervan ontspande. Het was een fijne afleiding.”
Gezonde dochter
Na een tijdje werd besloten Lissa een ruggenprik te geven omdat de ontsluiting niet vorderde. Toen ging het snel en werden de weeën intenser. Op maandagochtend zijn zij en Jasper ouders geworden van Flore, een gezonde dochter. Hoewel de bevalling lang duurde heeft Lissa het niet als heftig ervaren en kan ze er goed op terugkijken. “We werden heel goed begeleid. De verloskundigen en verpleegkundigen volgden me via de monitor en kwamen regelmatig kijken. Ze hielpen ook met de ademhaling, zodat ik de controle niet verloor. Dat heb ik als erg prettig ervaren. Iedereen was even betrokken en vriendelijk en ik zag de teleurstelling in hun ogen toen ik nog zo weinig ontsluiting had.”
Ervoor openstaan
De dag na de bevalling mochten Lissa en Flore naar huis. De bevalling is een emotionele gebeurtenis die iedere vrouw anders ervaart. Lissa verwacht dan ook niet dat iedereen de VR-bril omarmt. “Het moet bij je passen en het is belangrijk dat je ervoor openstaat. Anders heeft het geen meerwaarde. Voor mij was het rustgevend. En samen met Jaspers humor heeft het mij er doorheen gesleept!”
BirtVR-bril
Uit onderzoek blijkt dat een VR-bril een positief effect heeft op ontspanning en afname van pijn tijdens de bevalling. Sinds dit voorjaar kunnen zwangere en bevallende vrouwen in ons ziekenhuis onder begeleiding van getrainde verloskundigen en gynaecologen gebruikmaken van een BirthVR-bril. Dit is een app die vrouwen tijdens de bevalling helpt te ontspannen, even af te leiden en minder pijn te voelen. Het is een extra mogelijkheid die het SKB aanbiedt, naast pijnstilling. De vrouwen die de bril hebben gebruikt, ervaren een compleet andere werkelijkheid. Met de bril en de app kun je bijvoorbeeld ontspannings-, concentratie- en ademhalingsoefeningen doen, waar vrouwen voor en tijdens de weeën veel aan hebben. Patiënten krijgen de bril vooral op in aanloop naar de bevalling. De bril wordt ook gebruikt tijdens onderzoeken, langdurige ziekenhuisopnames of het draaien van een kindje in de buik.