Ga direct naar inhoud

‘Ik negeerde de zeurende pijn en ging door’

Jenny vertelt over haar klapvoet

Gepubliceerd op: 13 november 2023

Jenny Krooshof (71 jaar) uit Groenlo heeft een bewogen tijd achter de rug. Ze had een klapvoet, dat is een gevolg van een verlamming waarbij het moeilijk of helemaal niet mogelijk is om de voet en tenen op te tillen. Tijdens het lopen klapt de voet neer en wikkelt niet goed af. Daardoor is lopen moeizaam en het risico op struikelen groter. Jenny’s klapvoet beïnvloedde haar bewegingsvrijheid. Maar dankzij een operatie is ze nu weer volop in beweging. “Ik ben zo blij dat ik ben geopereerd, het voelt als een nieuwe start”, deelt Jenny opgelucht. 

Niet luisteren naar lichaam

"Ik was altijd actief en deed van alles: wandelen, fietsen en nog veel meer," begint Jenny met een glimlach. "Maar toen we naar Emmen verhuisden, deed ik alles op mijn knieën: van het inpakken en uitpakken van dozen tot schoonmaken. Hurken kon ik niet, dit veroorzaakte namelijk rug- en beenpijn. Ik negeerde de zeurende pijn in mijn linkerbeen en ging gewoon door." Achteraf beseft Jenny dat ze niet naar haar lichaam luisterde. Er bleek een klapvoet te zijn ontstaan aan haar linkerbeen. "Ik struikelde regelmatig over mijn eigen voet. Ik had stille hoop dat het vanzelf beter zou worden, maar dat gebeurde natuurlijk niet. De huisarts kon mijn klachten niet verhelpen en ook in een ander ziekenhuis kreeg ik geen definitieve oplossing. Ik ging zelf zoeken op het internet, maar vond erg weinig informatie", zegt Jenny.

Van zolen naar operatie

Gelukkig vond Jenny steun bij haar zoon, die werkt in een podotherapiepraktijk. "Hij maakte speciale aangepaste zolen voor me. Mijn kleinste teen was verlamd. Door de zool aan de rechterkant iets hoger te maken, kreeg mijn voet meer grip.” Maar Jenny’s klachten verdwenen niet. "Tot ik een kennis sprak die in een ander ziekenhuis aan zijn klapvoet was geopereerd. Mijn huisarts vertelde dat dit bij het SKB ook mogelijk is. Ik was verbaasd en opgelucht tegelijk, ik had hier nog nooit over gehoord. Maar er kon iets aan gedaan worden! De plastisch chirurgen van het SKB hebben mij geopereerd en hebben het geweldig gedaan. Tijdens de afspraken namen zij de tijd, luisterden naar mij en legden alles goed uit. De operatie verliep vlot. Ik zou het zó weer doen!"

Revalideren

Jenny vertelt lachend over het revalideren na de operatie: "Na zes weken startte de therapie, nog met mijn voet in het gips. Niet ideaal, maar ik was zo blij dat ik kon beginnen met revalideren. Gelukkig had ik niet veel last van het gips. Toen het gips eraf mocht, kreeg ik oefeningen om weer te leren lopen. Ik werd sterker en zelfs fietsen was weer mogelijk met een speciale fiets!"

Geen getut

De steun die Jenny kreeg van haar omgeving, vooral van haar man Gertie, was van grote waarde. "Hij is mijn steun en toeverlaat. Hij hielp me in de periode na mijn operatie met alles, zoals koken, douchen en huishoudelijke klussen. We gebruikten de rollator van mijn schoonmoeder, wat veel handiger bleek dan krukken. Mijn omgeving bracht humor in het hele proces, geweldig. Dat vind ik veel fijner dan het getut van ‘och, wat sneu’. Mijn kleinkinderen hielden me scherp als het ging om de manier waarop ik liep, dat vond ik heel fijn."

“De operatie verliep vlot. Ik zou het zó weer doen!”

 

Een nieuwe start

Nu kijkt Jenny vol vertrouwen naar de toekomst. "Ik voel me zekerder nu mijn voet minder naar voren klapt. Ik ben nog steeds voorzichtig en loop bewust, maar ik kan weer genieten van fietsen en wandelen. Het voelt als een nieuwe start. Ik zou het anderen met een klapvoet aanraden om informatie in te winnen bij een plastisch chirurg. Dat meen ik echt. De operatie is een relatief kleine ingreep met een levensveranderend resultaat."

Klapvoet

Bij een klapvoet is het lastig of lukt het niet om de voet op te tillen. Tijdens het lopen, ‘klapt’ de voet op de grond zonder goed af te wikkelen, doordat de controle over de voet bij het neerzetten weg is. Hierdoor gaat het lopen moeilijk en is het risico op struikelen en het zwikken van de enkel verhoogd. Dit komt omdat de voetstrekspieren zijn verzwakt door een beknelling van de kuitbeenzenuw bij de knie. Veel patiënten met een klapvoet krijgen pijn in de zijkant van het onderbeen of de voetwreef. Soms ontstaat er ook een doof of tintelend gevoel. Een klapvoet kan ontstaan door langdurige belasting, zoals hurken of een hernia. Klachten kunnen worden verminderd door het trainen van de spieren of een enkel-voet-orthese (EVO), een kunststofspalk aan het onderbeen en onder de voet. Een definitieve oplossing voor klapvoet is een operatie, waarbij de werkende spieren en pezen worden omgeleid naar de spieren en pezen die verzwakt zijn.

(bron: Nederlandse Vereniging voor Neurologie en isala.nl) 

Direct naar