Geriatrische Trauma Unit
Ouderen snel weer op de been
Gepubliceerd op: 25 februari 2022Ouderen vanaf 70 jaar die een bot breken, komen sinds afgelopen zomer terecht op de Geriatrische Trauma Unit (GTU). Deze nieuwe afdeling biedt passende zorg en wil achteruitgang en problemen na een val voorkomen. Verschillende specialismen werken er samen om de opnameperiode te verkorten en patiënten goed voor te bereiden op terugkeer naar huis of zorginstelling. “We kijken hier verder dan het gebroken bot, naar de totale mens en richten ons op een spoedig herstel.”
Zeventigplussers breken vaker een heup of bovenbeen dan (jong)volwassenen. Meestal is er meer aan de hand. “Andere gezondheidsproblemen kunnen de oorzaak zijn van de val, zoals geheugenproblemen, slechte voeding, weinig beweging of het gebruik van meerdere medicijnen”, zo vertelt Chantal te Braake, verpleegkundig specialist AGZ (Algemene Gezondheidszorg). “Deze patiënten zijn kwetsbaar. Als ze opgenomen worden in het ziekenhuis en weg zijn uit hun vertrouwde omgeving kunnen er bovendien problemen ontstaan. Ze raken bijvoorbeeld angstig of verward waardoor ze tijdelijk niet zelfstandig kunnen functioneren. Op de Geriatrische Trauma Unit kunnen we direct inspelen op de persoonlijke situatie en wensen van de patiënt.”
Bundelen van krachten
Als een kwetsbare oudere met een gebroken heup op de Spoedeisende Hulp binnenkomt, wordt deze naar de GTU gebracht. Chantal: “Hier gaan we op zoek naar de oorzaak van de val en kijken we naar de hele mens, dus lichamelijk en geestelijk en naar de thuissituatie. We betrekken de familie en mantelzorger en werken samen met chirurgie, orthopedie en geriatrie. Van opname tot ontslag. Ook revalidatie is onderdeel van het zorgproces. Samen zijn we erop gericht dat ouderen in een goede conditie blijven.”
Gezamenlijke huiskamer
Een belangrijk onderdeel van de GTU is de gezamenlijke huiskamer. Geriatrieverpleegkundige Veronie Karnebeek is erg te spreken over de nieuwe afdeling. “In een vertrouwde omgeving met vaste gezichten krijgen patiënten persoonlijke aandacht. Alles is gericht op het normale dag- en nachtritme. Patiënten liggen niet te lang in bed, kleden zich aan en eten samen. Er is activiteitenmateriaal aanwezig en ze hebben contact met andere patiënten. Dit draagt allemaal bij aan een sneller herstel. Wat je ziet, is dat de kans op problemen afneemt en dat de kwaliteit van leven verbetert!”
De Geriatrische Trauma Unit
De samenleving vergrijst en de zorgvraag neemt de komende jaren toe. De GTU biedt passende, kwalitatieve zorg voor kwetsbare ouderen. Chantal te Braake voert het gesprek en brengt de patiënt volledig in beeld. Als zaalarts houdt zij zich bezig met de dagelijkse medische zorg op de afdeling. Hier werken verpleegkundigen die geschoold zijn in de geriatrie. Afhankelijk van het trauma werken zij nauw samen met onder anderen een diëtist, logopedist, zorgondersteuner, geriatriefysiotherapeut en ergotherapeut.