‘Fietsen is nog toekomstmuziek’
Jan vertelt over zijn gebroken heup en de diagnose botontkalking
Gepubliceerd op: 15 november 2023In april 2023 was Jan Hofman (85 jaar) uit Lichtenvoorde op zijn fiets onderweg naar huis. Hij viel en brak zijn heup. Met de ambulance ging hij naar het SKB. Na verder onderzoek bleek ook dat Jan botontkalking heeft. Een veelvoorkomende chronische aandoening waarbij de botten verzwakt zijn en je makkelijker iets breekt. “Ik verwonderde me dat ik botontkalking heb. Ik eet gezond, beweeg veel en krijg voldoende vitamine D.”
“Ik verwonderde me dat ik botontkalking heb”
Ondanks zijn leeftijd, was Jan altijd erg actief. Hij wandelde en fietste veel. Totdat hij in april 2023 van zijn fiets viel. “Ik was bij de apotheek geweest om medicijnen op te halen en fietste naar huis. Toen viel ik. Ik moest met de ambulance naar het SKB. Dan heb je niks meer in te brengen”, grapt hij. Het bleek dat Jan zijn heup had gebroken. Hij kreeg een nieuwe heup en werd opgenomen in het ziekenhuis.
Diagnose botontkalking
Om te bepalen of Jan zijn heup brak als gevolg van botontkalking, werd hij verder onderzocht. Er werd bloedonderzoek gedaan en er werd een DEXA-scan gemaakt om de botdichtheid te meten. Dit wordt bij 50-plussers bij bijna alle breuken standaard gedaan. “Ik kreeg de uitslag van Chantal te Braake, verpleegkundig specialist. Zij vertelde dat ik botontkalking heb. Hierdoor breken mijn botten sneller.” Jan kreeg hiervoor een behandeling in het ziekenhuis. Daarnaast slikt hij extra calcium supplementen. Dat is een belangrijke voedingsstof voor gezonde botten. “Ook loop ik nu met een rollator of een wandelstok”, vertelt hij. “Zo loop ik stabieler en voorkom ik dat ik val.” Jan was verbaasd dat hij botontkalking heeft: “We eten vrij gezond en vers, ik fietste en wandelde veel en kreeg voldoende vitamine D. Allemaal dingen die belangrijk zijn om botontkalking tegen te gaan. Toch had ik het misschien wel kunnen verwachten, want bij de DEXA-scan bleek dat ik een centimeter was gekrompen. Dit kan een teken zijn van botontkalking doordat de ruggenwervel van vorm verandert doordat het inzakt, maar daar sta je niet bij stil. Het is puur toevallig ontdekt door mijn gebroken heup.”
Hier kunnen ze ‘plat praoten’
Jan is erg tevreden over zijn opname in het SKB. “Het is hier erg gemoedelijk. Iedereen maakt tijd voor je, hoe druk ze ook zijn. En ze kunnen hier zelfs plat praoten!”, vertelt hij grappend. Toen Jan naar huis mocht, moest er nog wel wat geregeld worden. “Normaal slaap ik boven, maar ik mocht geen traplopen. Ook miste er een stukje trapleuning en moest er een toiletverhoger komen. Deze dingen zijn gewoon nodig voor het herstel van mijn nieuwe heup, maar ook om vallen en daardoor nieuwe botbreuken te voorkomen. Gelukkig hebben we een handige schoonzoon.”
Voorzichtig zijn
Naast medicatie, goede beweging, gezonde voeding en voldoende vitamine D, is het advies bij bontontkalking om maatregelen te nemen die de kans op vallen verkleinen. Bij botontkalking is de kans dat je na een eerste breuk opnieuw iets breekt namelijk groter. “Ik moet ik voorzichtig zijn, maar niet te voorzichtig. Dat zijn wij eigenlijk nooit. Zodra je te voorzichtig wordt, ga je juist brokken maken”, zegt hij glimlachend.
Voorlopig niet fietsen
Botontkalking blijft voor Jan altijd een aandachtspunt. Het herstel van zijn gebroken heup viel hem wat tegen, maar hij staat erg positief in het leven. “Ik hoop dat ik binnenkort meer kan qua beweging. Dat heeft tijd nodig, ik heb de leeftijd ook niet mee. Fietsen kan ik voorlopig niet. Mijn evenwicht is nog niet goed en ik ben veel te bang om weer te vallen en iets te breken. Misschien kom ik nooit meer aan fietsen toe of misschien met een driewieler. Dat is allemaal nog toekomstmuziek.”
‘Kinderen staan voor ons klaar’
Gelukkig krijgen Jan en zijn vrouw An hulp van hun kinderen. “We kunnen ons nog behoorlijk redden. Maar als we iets nodig hebben, staan onze kinderen voor ons klaar. Ik kook bijvoorbeeld altijd, want mijn vrouw heeft een hekel aan koken. Toen ik niet kon koken door mijn gebroken heup, brachten onze dochter en schoonzoon ons eten. Dat is heel fijn.”
Chantal te Braake, verpleegkundig specialist
“Botontkalking wordt ook wel osteoporose genoemd. Het is een veelvoorkomende aandoening waarbij je botten verzwakt zijn. Als je 30 bent, hebben je botten de maximale sterkte. Vanaf je 40ste krijg je geleidelijk steeds minder stevige botten. Je loopt dan meer risico om een bot te breken. We bieden 50-plussers met bepaalde botbreuken daarom standaard een onderzoek naar botontkalking aan. Zij krijgen dan een bloedonderzoek en een DEXA-scan. Met de DEXA-scan kunnen we de botdichtheid bepalen.
Patiënten merken vaak niks van botontkalking. De meeste patiënten komen in het ziekenhuis met een botbreuk en uit onderzoek blijkt dan vaak dat er sprake is van botontkalking. Dit was ook bij Jan het geval. Sommige patiënten merken het wel doordat de houding van de ruggenwervel verandert.
Botontkalking wordt vaak onderschat. Het is iets om serieus te nemen. Niet de botontkalking, maar de breuken als gevolg daarvan, kunnen van invloed zijn op je toekomst. We adviseren patiënten daarom voorzichtig te zijn en maatregelen te nemen om vallen te voorkomen. Daarnaast is een gezonde levensstijl erg belangrijk, dus: stoppen met roken, beweging waarbij het lichaam actief wordt belast zoals wandelen en hardlopen en gezonde voeding met voldoende calcium en vitamine D. Afhankelijk van de situatie geven we patiënten medicatie om de afbraak van de botten te remmen.”
Kijk voor meer informatie op: folders.skbwinterswijk.nl/folders/botontkalking.