FAG (Fluorescentie Angiografie)
Wanneer het vermoeden bestaat op netvliesafwijkingen, kan de oogarts een FAG (Fluorescentie Angiografie) aanvragen. Bij de FAG wordt gebruik gemaakt van een kleurstof die in een ader van de arm wordt ingespoten. Deze kleurstof verspreidt zich snel door het lichaam en bereikt ook het oog. De kleurstof vult de kleine bloedvaatjes van het netvlies. Op dat moment worden er verschillende netvliesfoto’s gemaakt. Een FAG maakt het mogelijk om verschillende afwijkingen op te sporen, zoals:
- Afwijkende bloedvaten (lekkende vaatjes en aneurysmata)
- Ontbreken van bloedvaten (ischemie)
- Bloedvatafsluiting (veneuze occlusie of arteriële occlusie)
- Nieuwvorming van bloedvaten (neovascularisatie)
Bij welke ziektebeelden kunnen deze afwijkingen te zien zijn?
- Suikerziekte: met behulp van een FAG kan de oogarts beter bepalen wat de locatie van de lekkage is, waardoor er gerichter gelaserd kan worden.
- Maculadegeneratie: herbij kan sprake zijn van vaatnieuwvorming. Deze nieuwe vaatjes kunnen gemakkelijk gaan lekken. Met behulp van FAG kan de oogarts dit controleren en eventueel aanvullend behandelen.
- Vaatafsluiting van het netvlies: door trombose kan er vaatafsluiting ontstaan van de netvliesader. Hierdoor ontstaat zuurstofgebrek in verzorgingsgebied.
Het onderzoek
Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u druppels om de pupil te verwijden. De arts spuit de vloeistof in uw arm of hand, waarna de arts de foto's maakt. Na afloop van het onderzoek kan het zijn dat u wat wazig ziet. Dit is echter tijdelijk. Het is raadzaam om iemand mee te nemen naar het onderzoek en het wordt afgeraden om na het onderzoek zelf te rijden. Het kan prettig zijn om een zonnebril te dragen na het onderzoek.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek hoort u van de oogarts. Dit kan direct na het onderzoek zijn of op de vervolgafspraak.