"Er wordt op mij gelet, dat is een fijn gevoel"
Marleid Frenken hoeft niet meer voor elke afspraak naar het ziekenhuis
Gepubliceerd op: 05 januari 2022Voor veel mensen met een longaandoening kost een bezoek buiten de deur veel energie. Dan is het fijn dat je niet voor elke afspraak naar het ziekenhuis hoeft. In de Oost-Achterhoek werken wij samen met Sensire en Marga Klompé onder meer op het gebied van longzorg. Zo krijgen patiënten de zorg die ze nodig hebben, dicht bij huis, zonder dat ze de deur uit hoeven.
Eén van hen is Marleid Frenken. De 68-jarige Winterswijkse heeft COPD en kwam eerder dit jaar in het SKB terecht na een ernstige longaanval. Na een week opname in het ziekenhuis ging zij naar Pronsweide (onderdeel van Marga Klompé) waar zij het longrevalidatieprogramma volgde.
Alledaagse dingen kosten veel energie
“Ik zit nu in de laatste fase van mijn COPD. Ik laat even zien wat dit betekent”, zegt Marleid. Ze staat op en loopt met haar rollator vanuit haar kamer naar de gezamenlijke woonkamer. Het is zo’n vijftien meter. Pas na een paar minuten kan ze weer praten. “Van dit kleine stukje moet ik letterlijk op adem komen. Dit betekent dat veel alledaagse dingen mij erg veel energie kosten. Van de kleinste dingen zoals koffiezetten tot de post van de deurmat halen.”
Een terugval voorkomen
De rust in Pronsweide en de begeleiding die ze krijgt, hebben haar goed gedaan. “Ik krijg niet alleen fysiotherapie maar leer ook hoe ik zo min mogelijk energie verbruik om dagelijkse dingen te doen. Het lijken domme dingen maar het is enorm waardevol. Ik weet nu dat ik heel goed op mijn energie moet letten om een terugval te voorkomen. Als ik bijvoorbeeld een theedoek onder het koffiezetapparaat leg, kan ik dit makkelijk naar me toe schuiven. En dat scheelt energie. Daarnaast helpen ze met belangrijke dingen regelen. Bijvoorbeeld de zorg, en de kosten daarvan, voor als ik weer thuis ben. Daar had ik stress over en ook dat kost energie. Heel fijn dat hier oog voor is.”
“Er wordt op mij gelet”
Na zes weken opname in Pronsweide mag Marleid naar huis in afwachting van een plek in een woonzorgcentrum. Daar heeft ze vertrouwen in. “Zodra ik thuiskom neemt een medewerker van Sensire contact met me op. Ook Pronsweide houdt de vinger aan de pols. Ik weet dat er op me gelet wordt en dat ik er niet alleen voor sta. Dat is een geruststellend gevoel, zeker omdat ik alleen woon.” Thuis krijgt ze drie keer per dag thuiszorg. Daarnaast komt longverpleegkundige Marloes te Loeke van Sensire regelmatig langs. “Ik kan bij haar terecht met al mijn vragen. Ik heb een smartwatch die alles bijhoudt. Die informatie ziet zij ook. Op deze manier houden we samen goed in de gaten hoe het met mij gaat.” De longverpleegkundigen van Sensire en Marga Klompé overleggen regelmatig met de artsen en verpleegkundig specialisten in het SKB. Door deze korte lijntjes is de gezondheid van longpatiënten goed in beeld en kan zorg waar nodig aangepast worden.
Energie over om naar buiten te gaan
Door deze samenwerking op gebied van longzorg krijgen patiënten zorg op maat dichtbij huis. Voor Marleid is het erg prettig dat zij niet altijd meer naar het ziekenhuis hoeft. “Dat kost mij namelijk een hele dag aan energie. En als ik energie overhoudt om met mijn scootmobiel naar buiten te gaan, ben ik super blij. Daar geniet ik echt van.”
‘Onze samenwerking is waardevol’
Lisette Drenthen, is verpleegkundig specialist Longgeneeskunde in het SKB. “Het is fijn dat ik de longverpleegkundige van Sensire of Marga Klompé kan inschakelen. Ik heb wel eens zo’n niet pluis gevoel”, vertelt Lisette. “In de spreekkamer zie ik niet alles en mensen doen zich soms beter voor dan ze zich voelen. Thuis krijg je een completer beeld.” Dat herkent ook Marloes: “Aan de keukentafel zie ik meer. Er is meer tijd, mensen zijn in eigen omgeving en hoeven het verhaal minder vaak te vertellen. Ze vinden het fijn dat ik langskom. Lisette of haar collega’s schakelen ons bijvoorbeeld in als naar het ziekenhuis komen lastig is. Of als klachten erger worden. Het contact met Lisette en haar collega’s is laagdrempelig. Op deze manier kunnen we makkelijke en snel overleggen. Bijvoorbeeld over medicatie of apparatuur.” Ook Lisette vindt de samenwerking erg waardevol. “Naast de andere voordelen kan de longverpleegkundige thuis in alle rust nog een keer uitleg geven over het gebruik van apparatuur en medicijnen. Doordat de longverpleegkundigen thuis komen, krijgen mensen de zorg die ze nodig hebben en hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis. En als het nodig is, helpt revalidatie in Pronsweide zodat mensen veilig naar huis kunnen.”