Ga direct naar inhoud

Endometriose

Wat is endometriose?

Aan de binnenkant van de baarmoeder zit een laagje slijmvlies, het baarmoederslijmvlies. Soms komt weefsel, dat op dit baarmoederslijmvlies lijkt, buiten de baarmoeder terecht. Dat is endometriose. Endometriose zit meestal op het buikvlies (peritoneum). Daarnaast komt het onder andere voor in de wand van de baarmoeder, op of in de eierstokken, bij de blaas of op de darm. Het weefsel dat daar groeit zorgt voor een chronische ontsteking en dat kan verschillende klachten geven.

Wat zijn de klachten?

Endometriose kan klachten geven, maar dat hoeft niet. Bij sommige vrouwen wordt de aandoening toevallig ontdekt. De meest voorkomende klachten zijn: (intens) pijnlijke menstruaties, pijn bij geslachtsgemeenschap, pijn of klachten bij ontlasting en plasklachten. Ernstige vormen van endometriose met verklevingen kunnen ook het zwanger worden bemoeilijken.

Bij wie komt endometriose voor?

Endometriose komt voor bij vrouwen in de vruchtbare levensjaren. Naar schatting heeft wereldwijd 1 op de 10 vrouwen endometriose. Helaas wordt de diagnose vaak pas laat gesteld, gemiddeld meer dan 7 jaar na het optreden van de klachten. Dit komt deels omdat het een relatief onbekende aandoening is, zowel bij vrouwen als bij huisartsen en specialisten. Daarnaast durven veel vrouwen niet naar de dokter met hun klachten, omdat ze denken dat de pijn 'erbij hoort' of omdat ze bang zijn dat ze niet serieus genomen worden. Daarom is het zo belangrijk dat er tijdens de 'endometriose awareness maand' speciale aandacht wordt besteed aan dit ziektebeeld.

Is er een behandeling voor endometriose?

De meest effectieve behandeling van endometriose is hormonale therapie die de menstruatie onderdrukt, zoals de anticonceptiepil of een hormoonspiraaltje. Vrouwen die geen hormonen kunnen of willen gebruiken, zijn vaak aangewezen op pijnstillers. Soms wordt een kijkoperatie verricht waarbij endometriose verwijderd wordt, maar de klachten zijn daarna vaak niet geheel verdwenen. Na de overgang komt de endometriose tot rust en het veroorzaakt dan meestal geen klachten meer.

Wat kun je doen als je klachten hebt die passen bij endometriose?

Vaak kan een huisarts al een (hormonale) behandeling starten. Bij aanhoudende klachten kan de huisarts je naar de gynaecoloog doorsturen. Om na te gaan of de klachten worden veroorzaakt door endometriose, krijg je een inwendig onderzoek. Daarnaast kan een echo aanvullende informatie geven. We kijken samen met je welke behandeling het beste bij je past.

Tips

Meer informatie over endometriose is te vinden op de website van patiëntenvereniging de 'Endometriose Stichting' via www.endometriose.nl. Hier vind je verhalen van patiënten en kun je een digitale zelftest doen.

Direct naar