Ga direct naar inhoud

“Door het gebruik van een CPAP-masker ging er echt een wereld voor mij open”

Sjoerd heeft slaapapneu

Gepubliceerd op: 12 december 2024

Sjoerd Kampshof (41) uit Lichtenvoorde had altijd al veel last van snurken en was vaak vermoeid. Nadat hij contact opnam met de huisarts werd Sjoerd doorverwezen naar het ziekenhuis. Na een onderzoek bleek slaapapneu de oorzaak te zijn.

Sjoerd had al langere tijd last. Hij vertelt: “Mijn vriendin had last van mijn gesnurk. Op een gegeven moment sliep ze met oordoppen in om goed te slapen. Toen ging er bij mij al een lampje branden. Daarnaast was ik voor mijn werk vaak een nacht weg. Mijn collega’s spraken mij erop aan dat ze mij in de kamer ernaast nog hoorden snurken. Toen zij dat naar mij terugkoppelden met de vraag: hoe houdt je vriendin dit vol? Besloot ik om naar de dokter te gaan.”

Elke minuut een ademstop
Na een onderzoek bij de huisarts kwam Sjoerd in het SKB terecht. “Ik werd een nacht lang onderzocht in het ziekenhuis. Inmiddels kan dat onderzoek ook thuis. Uit het onderzoek bleek dat ik een erge vorm van slaapapneu heb.” Sjoerd had 65 slaapapneus per uur. Dit betekent elke minuut een ademstop. “Sommige stops waren zelfs langer dan een minuut."

Slecht slapen
“Ik had in eerste instantie voor de diagnose niet door dat het zó erg was. Ik was wel vaak moe omdat ik heel slecht sliep. Vaak maar anderhalf uur per nacht. Ik merkte het wel in het dagelijks leven, maar ik dacht: ‘Dat komt vast van het harde werken’. Zo vielen in de pauze van werk mijn ogen wel eens dicht en als ik in de avond op de bank zat viel ik gelijk in slaap. Ook als ik een gezellige avond met vrienden had, kon het zijn dat ik even een uurtje de ogen dicht deed. Dat waren ze wel van mij gewend. Ik had die powernap dan echt even nodig. Het belemmerde mij dus wel degelijk in mijn dagelijks leven, maar ik dacht gewoon dat het erbij hoorde.”

CPAP-therapie
“In het ziekenhuis kwamen ze met CPAP-therapie. Een CPAP is een slaapmasker, dat over mijn neus wordt gezet. Het masker is met een slang verbonden aan een apparaat en hiermee wordt kamerlucht met hoge druk in de neus geblazen. Aan het begin was het een beetje wennen. Maar het werkt heel gemakkelijk. Het is voor mij eigenlijk verwend ademhalen. Ik slaap iedere nacht met het CPAP-masker en snurk daardoor ook niet meer. Aan het begin van de therapie was ik met vier uur slaap al ontzettend uitgerust. Nu kan ik gewoon weer acht uur slapen en slaap ik perfect. Dat is wel even iets anders dan anderhalf uur slaap per nacht.”

Controle
Sjoerd kwam aan het begin jaarlijks in het ziekenhuis voor controle. Maar het masker doet goed zijn werk en hij heeft veel minder ademstops. “Het aantal apneus is van 65 naar 8 en nu naar 0.3 ademstops per uur gegaan. Een gemiddeld persoon heeft er inmiddels meer dan ik. Iedere twee jaar heb ik een afspraak in het ziekenhuis met een longarts en een OSAS-verpleegkundige. Ze lezen mijn SD-kaart uit, van het kastje die verbonden is aan mijn masker. Zo kunnen ze achterhalen hoeveel ademstops ik per nacht heb. Eigenlijk heb ik verder nooit bijzonderheden en kan ik na een halfuurtje weer vertrekken.”

Een uitkomst
“Zowel voor mij als de mensen om mij heen is de CPAP echt een uitkomst. Je hoort wel vaak om je heen dat mensen last hebben van snurken, maar de drempel om daarvoor naar het ziekenhuis of naar de dokter te gaan is voor veel mensen nog te hoog. Ik zou iedereen die het probleem ervaart aanraden om naar de huisarts te gaan. Ik voel me echt zoveel fitter en wordt in de ochtend gewoon uitgerust wakker. Dat is een wereld van verschil. Daarnaast heb je het masker alleen in de nacht op: er is niemand die het ziet. Er gaat echt een wereld voor je open.”

Karin Oolthuis en Wendy Woertman-Nijhuis, OSAS-verpleegkundigen

“Slaapapneu is een aandoening die optreedt tijdens het slapen. Hierbij stopt de ademhaling een aantal keren. Bij vijf of meer ademstops per uur, die minimaal tien seconden duren, spreken we van slaapapneu. De meest voorkomende symptomen zijn: vermoeidheid, hoofdpijn, niet uitgerust wakker worden, concentratieverlies en snurken. Als je slaapt, ontspannen je spieren, dus ook de spieren in de keel. Snurken zorgt voor een gedeeltelijke afsluiting van de keel en kan bij meer ontspanning van de spieren ademstops veroorzaken.”  

“Als een patiënt wordt doorverwezen vanaf de huisarts, krijgen ze eerst een vragenlijst toegestuurd. Dit is een vragenlijst met vragen over de klachten die de patiënt ervaart. Daarnaast krijgen ze een slaapkalender, waarin ze zeven dagen lang alles bijhouden over hun slaap. Als de klachten wijzen op slaapapneu, komt de patiënt bij ons voor een slaaponderzoek. Dit noemen we ook wel polygrafie of polysomnografie. De diagnose slaapapneu wordt vastgesteld door middel van deze onderzoeken. Afhankelijk van de uitslag van het onderzoek kan slaapapneu op verschillende manieren worden behandeld. Dit kan doormiddel van CPAP therapie (masker), slaappositie trainer (SPT) en soms een beugel (MRA). Deze hulpmiddelen kunnen de ademstops, slaapkwaliteit en energie verbeteren.”

 

Direct naar