Goede voeding is belangrijk en dat geldt zeker voor iemand die ziek is. De diëtist wil de gezondheid en de kwaliteit van leven van de patiënt bevorderen en/of in standhouden. Dit doet zij door een bijdrage te leveren aan de behandeling door de voedingstoestand te verbeteren/handhaven en door het verminderen van de problemen die met voeding samenhangen. De diëtist heeft specifieke kennis over de samenstelling van voedingsmiddelen, het spijsverteringsproces en de functie van voedingsstoffen in het menselijke lichaam. Daarnaast heeft de diëtist medische kennis, waardoor ze in staat is om voorlichting en advies te geven over de invloed van voeding op de gezondheid.
De diëtisten begeleiden patiënten die een dieetadvies nodig hebben om medische redenen. In haar advies zoekt ze aansluiting bij de voorkeuren en wensen van de patiënt. Ze spreekt daarbij met name over “mogelijkheden” in plaats van “beperkingen” en maakt op praktische wijze de vertaalslag naar een aangepast voedingspatroon. De samenstelling van de juiste voeding is een onmisbaar onderdeel van de behandeling van een zieke patiënt.