''De lijntjes zijn kort, wat het werken heel fijn maakt''
Kennismaken met de wondzorgconsulenten
Gepubliceerd op: 07 maart 2023Huidletsel en open wonden? De meeste mensen kijken er liever niet naar. Voor Elles, Ina, Marloes, Wendy en Angeniet is het dagelijkse koek. Met z’n vijven werken ze op de Wondpoli. Samen zorgen ze voor de behandeling van allerlei soorten (complexe) wonden. Het gaat om patiënten die een wond hebben tijdens en na een opname, tijdens een polikliniek bezoek, na een behandeling op de SEH of na een bezoek aan de huisarts.
De wonden die de wondzorgconsulenten behandelen gaan van traumawonden tot geïnfecteerde wonden, vingertopletsels, open benen en ga zo maar door. Ook hun werkdag ziet er wisselend uit. ’s Ochtends overleggen ze wie wat gaat doen. “We draaien spreekuren op de Wondpoli, maar we zijn ook in de rest van het ziekenhuis te vinden. Andere afdelingen roepen ons dan op voor advies. We gaan bijvoorbeeld naar de operatiekamer om een vacuümpomp aan te leggen of om te beoordelen hoe ze het letsel het beste kunnen verbinden”, vertellen de dames. Daarnaast draaien ze wisselend mee op meerdere poliklinieken. “Op verschillende dagdelen bij de polikliniek Plastische chirurgie en om de dinsdagochtend op de Buitenpolikliniek in Eibergen. Speciaal voor patiënten met diabetes is er woensdagmorgen de Voetenpoli. Hier zijn ook een vaatchirurg en podotherapeut bij aanwezig. Mensen met diabetes hebben namelijk sneller last van verminderde doorbloeding en minder gevoel aan de voeten. Daarom merken ze wonden meestal niet op en genezen wonden minder goed.”
Meer dan alleen wonden
Ze kijken niet alleen naar de wonden, maar ook naar hoe het verder gaat met de patiënt. “We brengen het ziektebeeld van de patiënt eerst helemaal in kaart. Daarna stemmen we het behandelplan af. We werken samen met verschillende zorgverleners. Bijvoorbeeld met een vaatchirurg, waarmee we naar de vaatstatus van de patiënt kijken. ‘Is die goed? Zo niet, kan er wat gedaan worden aan de vaten?’ Als de doorbloeding namelijk niet goed is, geneest de wond ook niet.” Met de andere chirurgen werken de wondzorgconsulenten ook nauw samen. “De lijntjes zijn kort, wat het werken voor ons heel fijn maakt. Wij kunnen gemakkelijk de chirurg erbij halen en andersom gebeurt het ook. Er is echt sprake van wederzijds vertrouwen. Ook als we een arts van een ander specialisme bellen, is overleg nooit een probleem. Zo nodig, kan de arts meestal meteen langskomen en meekijken. Daarmee besparen we voor de patiënt een extra ziekenhuisbezoek.”
“We kunnen elkaar op dingen aanspreken, zonder dat het vervelend voelt”
Samenwerking met thuiszorg
Naast samenwerking met artsen en medewerkers in het ziekenhuis, hebben de wondzorgconsulenten nauw én goed contact met de thuiszorgorganisaties. “Als de zorg thuis verder vervolgd kan worden, dragen we het over aan de thuiszorg. Daar werken ook gespecialiseerde wondverpleegkundigen. Die overdracht gaat digitaal en verloopt soepel. We hebben rechtstreeks contact met hen. En als het nodig is, kunnen wij met de thuiszorgverpleegkundige bij de patiënt thuis meekijken dankzij een smart glass: een bril met ingebouwde camera. We overleggen regelmatig met de wondverpleegkundigen van de thuiszorg over wat goed gaat en wat beter kan.”
Sterk team
Niet alleen het werk is heel divers, óók het team. “We hebben een heel gevarieerd team, van jong tot ‘iets’ minder jong”, lachen de dames. “Dat is heel leuk. We kunnen elkaar alles zeggen en elkaar op dingen aanspreken, zonder dat het vervelend voelt. We vertrouwen elkaar. Dat is heel waardevol. Ook pakken we samen de extra taken op, zoals het verzorgen van scholingen (zowel binnen als buiten de organisatie) en het organiseren van symposia.” Buiten het ziekenhuis hebben ze het ook leuk samen. “We gaan af en toe samen naar congressen en dan knopen we er een nachtje bij aan. Het lijkt soms wel alsof we meer van elkaar weten dan onze eigen vrienden. Dat zegt wel genoeg over hoe we met elkaar omgaan. We zijn een sterk team!”