Ga direct naar inhoud

De behandelingen

Wij bieden de ergotherapie zowel in het ziekenhuis als op locatie. Er wordt samengewerkt binnen een team van zorgverleners uit verschillende disciplines (multidisciplinair). Daarnaast kan de behandeling ook individueel met de ergotherapeut plaatsvinden (monodisciplinair). Tijdens de behandeling kunnen zorgverleners patiënten zowel tijdens een ziekenhuisopname (klinisch) als tijdens afspraken (poliklinisch) helpen.

Multidisciplinaire (poli)klinische revalidatiebehandeling
Binnen de revalidatiegeneeskunde van het SKB bieden we (poli)klinische revalidatiebehandelingen (PRB) aan. Tijdens deze behandelingen werkt een team van verschillende zorgverleners samen vanuit verschillende disciplines, waaronder een revalidatieart. De revalidatiearts is de eindverantwoordelijke en verwijst patiënten naar de PRB, na een verwijzing van een specialist of huisarts. Het uiteindelijke doel van de revalidatiebehandeling is dat de patiënt optimaal kan functioneren op lichamelijk, mentaal en maatschappelijk gebied. Binnen de PRB richt de ergotherapie zich op het aanleren van strategieën om met klachten om te gaan en het zo goed mogelijk kunnen uitvoeren van activiteiten, ongeacht de klachten. Verschillende doelgroepen worden binnen de PRB gezien door de ergotherapeuten.

  • Neurorevalidatie

Onder (niet-aangeboren) hersenletsel vallen aandoeningen zoals een CVA (beroerte), de Ziekte van Parkinson, MS of hersentumoren. Deze aandoeningen kunnen verschillende beperkingen veroorzaken in het dagelijks leven. Daarom is een behandeling door een team van verschillende zorgverleners passend. De behandeling kan plaatsvinden na een opname in het ziekenhuis of na verwijzing door een specialist.

  • Chronisch pijn en/of vermoeidheid

Ongeveer één op de vijf Nederlanders ervaart chronische pijn en vermoeidheid. Verschillende factoren op fysiek, psychisch en emotioneel gebied kunnen invloed hebben op deze klachten, waardoor beperkingen ontstaan in het dagelijks leven. Voor de behandeling van chronische pijn worden zowel individuele als groepsbehandelingen aangeboden, terwijl voor chronische vermoeidheid alleen individuele behandelingen beschikbaar zijn.

  • Oncologie

Kanker kan ervoor zorgen dat het uitvoeren van dagelijkse activiteiten moeilijker wordt vanwege verminderde energie, mobiliteit, pijnklachten en/of cognitieve problemen. Bovendien kunnen deze klachten afhankelijk zijn van medicatie. Ergotherapie helpt je bij het opbouwen en omgaan met deze klachten.

  • Sensorische Integratie problematiek

Klachten zoals duizeligheid, misselijkheid, concentratieproblemen en/of gevoeligheid voor prikkels kunnen het moeilijk maken om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Deze klachten kunnen voorkomen na een ongeval, trauma of bij verschillende aandoeningen. Ergotherapie richt zich op het geven van educatie over hoe onze zintuigen informatie verwerken. Daarnaast leer je compensatiestrategieën om beter met prikkels om te gaan in het dagelijks leven. We werken ook aan het verminderen van prikkels en bespreken de dag- en weekindeling om activiteiten geleidelijk op te bouwen. Tijdens de behandeling maken we gebruik van het ASITT-protocol (Adult Sensory Integration Timmerman Treatment).

  • Kinderergotherapie

Kinderen tussen de 0 en 18 jaar kunnen verschillende problemen ervaren bij dagelijkse activiteiten, zoals het smeren van brood, aankleden, veters strikken, schrijven, zelfstandig werken op school, huiswerk plannen, concentreren of het verwerken van prikkels. De ergotherapeut bekijkt de situatie en werkt samen met het kind om een oplossing te vinden. Dit gebeurt door begeleiding, training en advies te geven. Daarnaast helpt de kinderergotherapeut bij het aanvragen en begeleiden van voorzieningen en hulpmiddelen, zoals een rolstoel of aangepast schoolmeubilair.

 

Monodisciplinaire ergotherapiebehandeling
Als er kortdurende ergotherapie nodig is voor een van de genoemde doelgroepen, kan er een monodisciplinaire behandeling oftewel Enkelvoudige Extramurale Ergotherapie (EEE) plaatsvinden. Dit betekent dat de ergotherapeut individueel met de patiënt werkt, zonder de betrokkenheid van andere zorgverleners van verschillende disciplines. De focus ligt volledig op de ergotherapeutische behandeling, waarbij de ergotherapeut samenwerkt met de patiënt om specifieke doelen te bereiken. Dit kan zowel in het SKB als op een andere locatie gebeuren, na verwijzing door een interne specialist.
Een ergotherapeut kan adviseren en begeleiden bij diverse aandoeningen waarbij voorzieningen, hulpmiddelen en/of aanpassingen in huis nodig zijn.

  • Algemeen

Verschillende klachten en beperkingen kunnen ervoor zorgen dat activiteiten die voor u belangrijk zijn, niet meer goed kunnen worden uitgevoerd. Ergotherapeuten kunnen door een specialist ingeschakeld worden voor arm- en handfunctietraining, adviseren van hulpmiddelen en/of voorzieningen en begeleiden wanneer beperkingen ondervonden worden tijdens activiteiten en/of het verdelen van energie over de dag.  

  • Handtherapie

De hand is een complex deel van ons lichaam. Alle onderdelen werken nauwkeurig samen en zijn kwetsbaar. Zelfs een klein letsel aan uw hand of onderarm kan grote gevolgen hebben voor uw dagelijkse functioneren. Daarom is het belangrijk om een ervaren handtherapeut in te schakelen voor een goede behandeling. Een handtherapeut is een erkende ergotherapeut of fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van letsel aan de hand, pols en arm. Handtherapeuten werken nauw samen met huisartsen, handchirurgen en andere medische specialisten, waardoor u de beste kans heeft op een goed herstel, zelfs na een operatie.

  • Geriatrie

Ergotherapie kan bij ouderen om verschillende redenen worden ingeschakeld. Het helpt bij het voorkomen van vallen, het herkennen van cognitieve veranderingen, het aanpassen van de woning en het gebruik van hulpmiddelen voor mobiliteit.

 

Direct naar