Ga direct naar inhoud

"De art zei: 'Uw hart stopt er soms mee, u moet direct komen'"

Ingrid heeft een hartritmestoornis en kreeg een pacemaker

Gepubliceerd op: 06 juni 2023

Ingrid Bootsma uit Aalten heeft jarenlang last van duizelingen. Ze wuifde het altijd weg: ‘het zal wel door de drukte komen’. Maar in augustus 2020 valt ze tijdens een barbecue vijftien seconden weg. Via de huisarts komt ze bij de cardioloog terecht. Ingrid: “Hij zei: ‘u moet opgenomen worden, want uw hart stopt er soms mee’.” Uiteindelijk krijgt ze een pacemaker.

Ingrid had altijd een eigen taartenbakkerij in Amsterdam. Dat is hard werken. “Na zo’n dag viel ik wel eens flauw, maar dat wuifde ik altijd weg: ‘dat zal de drukke dag wel zijn’. Toch had ik al lang last van duizelingen. Ook was ik vaak moe, maar bloedonderzoek wees niks uit”, aldus Ingrid. Toen ze in augustus 2020 na een drukke dag met familie aan het barbecueën was in Aalten, viel ze vijftien seconden weg. Ingrid: “Iedereen schrok. Zo ben ik uiteindelijk bij de huisarts beland.”

Uitslag

De huisarts verwijst haar naar de cardioloog voor onderzoeken van het hart. Ingrid: “Ik kreeg een holteronderzoek (een kastje met plakkers op de borst) waarmee 24 uur lang mijn hartritme werd gemeten. In een dagboek moest ik bijhouden of ik iets bijzonders voelde en op welk tijdstip. Deze resultaten vergelijken ze met elkaar.” Ingrid zou twee weken later de uitslag krijgen. “Maar nadat ik diezelfde dag al twee keer een onbekend nummer had weggedrukt, nam ik toch op. Het was de cardioloog met het nieuws: ‘uw hart stopt er soms mee, u moet direct naar het ziekenhuis komen’. Dan mag je opeens niks meer, zoals autorijden.”

Ziekenhuisopname

Na onderzoeken bij de Spoedeisende Hulp, vertelt de arts haar dat ze wordt opgenomen voor verder onderzoek. Ingrid moet bijna twee weken blijven en deelt een kamer met vier anderen. “Dat was even slikken”, vertelt ze. “Zo’n gedeelde kamer is pittig. Je hoort alles en kan gesprekken van anderen niet buitensluiten. Dat kost veel energie. Maar je vergelijkt jezelf ook met anderen en ik merkte op dat het met mij ‘meeviel’. Zo zag ik kamergenoten die veel vocht vasthielden, maar die door medicatie weer steeds meer zichzelf werden. En er ontstaan mooie gesprekken en grappige of bijzondere situaties.” 

Belevenissen opschrijven

Tijdens haar opname moet Ingrid een apparaatje dragen, dat een signaal stuurt naar de Intensive Care als haar hart stopt. Vanwege beperkt bereik van het apparaat, mag ze de afdeling niet af. Maar na de eerste week begint Ingrid zich te vervelen. Uiteindelijk mag ze, onder begeleiding, naar de kapper in het ziekenhuis. “Dat was heerlijk!”, aldus Ingrid. “Maar ik dacht ook: wat ga ik nog een week doen?! Toen die nacht mijn tv plotseling aan ging en mijn buurman, die slecht ter been was, me wilde helpen leidde dat tot een hele belevenis. De dagen erna waren er meer situaties waarbij ik dacht, dat is leuk of grappig om op te schrijven. Ik typte dit in mijn telefoon en stuurde elke ochtend een verhaal naar familie en vrienden. Deze vielen in de smaak, haha!” 

Je lichaam rust gunnen

Uit de onderzoeken blijkt dat Ingrid een atrioventriculair blok (AV-blok) heeft, een hartritmestoornis die redelijk vaak voorkomt. Daarom krijgt ze uiteindelijk een pacemaker. De dag erna mag ze naar huis. “Eerst moest ik elke drie maanden op controle, daarna eens per half jaar en nu één keer per jaar. Dan wordt er een hartfilmpje gemaakt en de pacemaker wordt gecontroleerd. Tot nu toe ziet alles er goed uit.” Het duurde even voordat Ingrid weer vertrouwen had in haar lichaam. “Ik zag deze gebeurtenis als waarschuwing om gezonder te leven en mijn lijf vaker rust te gunnen. Ook ben ik gaan sporten. Dat vond ik eerst spannend, want doet de pacemaker z’n werk wel? Dat vertrouwen heb ik nu wel.” 

‘Ik lig in het ziekenhuis’

Ingrids dochter bundelde haar belevenissen op de verpleegafdeling in een boekje getiteld ‘Ik lig in het ziekenhuis’. Dit is haar erg dierbaar. Ingrid vertelt geëmotioneerd: “Deze situatie had grote impact op mijn dochter. Ze was jong en studeerde in Delft. Toen ik werd opgenomen was ze binnen twee uur thuis. Ze is enig kind en op zo’n moment besef je pas hoe kwetsbaar je bent.”

Pacemaker

De pacemaker is een apparaatje dat ervoor zorgt dat het hart in het juiste ritme blijft kloppen. Meestal is een pacemaker nodig als het hartritme te langzaam is, zoals bij Ingrid die een AV-blok bleek te hebben. Bij een AV-blok gaat er iets mis in het hart, waardoor de hartslag vertraagt. De pacemaker bewaakt voortdurend het hartritme en geeft stroomstootjes af om het hart weer in het juiste ritme te krijgen. (bron: Hartstichting)

Direct naar