COPD is een chronische ziekte die niet meer over gaat
Verpleegkundig specialist longziekte Lisette Drenthen en longarts Lucie Masen vertellen er over
Gepubliceerd op: 12 februari 2025COPD (chronic obstructive pulmonary disease) is een longziekte waarbij de longinhoud langzaam achteruitgaat door blootstelling aan schadelijke stoffen. De meest voorkomende oorzaak van COPD is roken. Verpleegkundig specialist longziekte Lisette Drenthen en longarts Lucie Masen vertellen er alles over: “COPD is een chronische ziekte die niet meer over gaat.”
Longfunctie aangetast
Lisette: “Bij COPD is de longinhoud verminderd, waardoor je meer moeite moet doen om voldoende lucht binnen te krijgen. Dit leidt vaak tot kortademigheid maar ook vermoeidheid en verminderde energie. De grootste oorzaak van COPD is roken, maar het kan ook ontstaan door chronische blootstelling aan fijnstof, bijvoorbeeld op het werk. Klachten zijn onder andere: kortademigheid, hoesten, toegenomen slijmvorming, vermoeidheid en slecht slapen.” Lucie vult aan: “Mensen komen soms ook in beeld door plotselinge, hevige toename van klachten.”
Longfunctietest
Lisette: “Bij verdenking van COPD doet de huisarts een longfunctietest die meet hoe goed de longen werken. Dit meten we met een spirometer.” Lucie legt uit: “We meten onder andere hoeveel lucht de patiënt in- en uitblaast en hoe snel dit gebeurt. Dit geeft informatie over de longinhoud.” Lisette vult aan: “Daarnaast kijken we direct of de luchtwegen en longen beter werken met het inademen van medicijnen.”
De diagnose
Lucie: “Als uit de test blijkt dat de patiënt COPD heeft, bespreekt de huisarts eerst de behandelmogelijkheden. Dit kan bijvoorbeeld inhalatiemedicatie (pufjes) zijn om de klachten te verlichten. Als de klachten aanblijven, volgt een doorverwijzing naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.” Lisette: “Ook kan een patiënt last hebben van longaanvallen, waarbij de klachten plotseling verergeren. Dit kan eng en beangstigend zijn, sommige mensen hebben het gevoel bijna te stikken.”
"Met de behandeling hopen we zoveel mogelijk achteruitgang te voorkomen."
Stoppen met roken
Lucie: “De belangrijkste behandeling is stoppen met roken. Zonder deze stap hebben andere behandelingen minder effect. Daarnaast starten we vaak met inhalatiemedicatie en bekijken we welke paramedische zorg nodig is. Denk hierbij aan fysiotherapie om de conditie en spierkracht te behouden, ademhalingsoefeningen, ergotherapie en/of diëtetiek. In sommige gevallen schakelen we een psycholoog in, omdat we zien dat veel patiënten moeite hebben met het accepteren van de ziekte. Ook bij angst voor benauwdheid kan begeleiding door een psycholoog helpen.”
Longrevalidatie
Lisette: “Patiënten die heel ernstige klachten ervaren ondanks de medicatie (inhalator) of als blijkt dat er een intensievere begeleiding noodzakelijk is, komen bij ons terecht voor longrevalidatie. Tijdens dit traject werken we aan meer kennis over de ziekte, een betere conditie, het leren omgaan met COPD en het goed verdelen van energie.” Lucie: “Ook thuis blijven we de paramedische hulpverlening inzetten.