Chemotherapie
Chemotherapie is de behandeling van kanker met medicijnen die de celdeling remmen of stoppen. Er zijn vele soorten chemotherapie. In de meeste gevallen wordt een combinatie van medicijnen toegediend via een infuus of tabletten voor een bepaalde periode en via een schema. Deze medicijnen worden gecombineerd met andere medicijnen die mogelijke bijwerkingen tegengaan, zoals vermoeidheid en misselijkheid.
Bijwerkingen
Bij chemotherapie worden niet alleen kankercellen, maar ook gezonde cellen aangetast. Elke patiënt reageert anders op chemotherapie en iedereen kan andere bijwerkingen krijgen. Zelfs als het om dezelfde behandeling gaat, kunnen patiënten verschillende reageren. Algemene bijwerkingen kunnen zijn:
- Beschadiging slijmvliezen
- Beschadiging zenuwen, waardoor gevoelsstoornissen optreden.
- Bloedarmoede
- Diarree
- Haaruitval (niet bij elke vorm van chemotherapie)
- Misselijkheid en braken
- Mogelijke stollingsproblemen als gevolg van afname bloedplaatjes.
- Verminderde afweer door onderdrukking van witte bloedlichaampjes. Daardoor kunnen bacteriële infecties ontstaan.
- Verminderde eetlust
- Vermoeidheid
Bij sommige behandelingen kunt u medicijnen krijgen tegen bijwerkingen. Deze medicijnen krijgt u dan toegediend voorafgaand aan een chemokuur. De bijwerkingen kunnen geleidelijk verminderen, maar vermoeidheid kan na de behandeling nog lang aanhouden. Zenuwbeschadigingen als gevolg van een chemokuur kunnen zelfs onherstelbaar zijn.
Bij enkele behandelingen wordt een hoofdhuidkoeler gebruikt om haarverlies te voorkomen. De hoofdhuidkoeler werkt niet bij elke behandeling. De verpleegkundige kan u hier meer over vertellen.
Chemotherapie bij de Dagbehandeling Interne Geneeskunde (DIG)
De meeste chemokuren worden poliklinisch gegeven. Dat betekent dat u niet wordt opgenomen, maar na de kuur weer naar huis kunt. Een kuur duurt gemiddeld twee tot zes uur. Tijdens de eerste chemokuur mag u uw partner of een andere persoon meenemen en voor koffie of eventueel eten wordt gezorgd. Voor sommige behandelingen moet u een aantal dagen worden opgenomen. De verpleegkundige vertelt u hier meer over.