Calprotectine in feces
Afname informatie
Algemene informatie
M/V:
- < 80 mg/kg: Geen aanwijzing voor inflammatoire ontsteking.
- 80-160 mg/kg: Dubieus. Actieve ontsteking kan niet worden uitgesloten. Herhaal eventueel de test na 4-6 weken.
- > 160 mg/kg: Indicatief voor de aanwezigheid van inflammatoire ontsteking.
Wekelijks op dinsdag en donderdag. Doorlooptijd 1 week.
Streekziekenhuis Koningin Beatrix
Certificering:
ISO15189_RvA_Testen_M020_CH.KCA.01
Indicatie:
- Screenen van patienten met diarree en buikklachten, waarbij lage calprotectine waarden inflammatoire darmafwijkingen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa vrijwel uitsluiten
- De hoogte van de calprotectinewaarde geeft een indicatie voor de ernst van de darminflammatie en kan differentiëren tussen een actief en niet-actief proces bij IBD
- Follow up van inflammatie bij IBD; Hierbij heeft calprotectine mogelijk een voorspellende waarde voor een klinisch recidief
Calprotectine is een eiwit dat aanwezig is in het cytoplasma van witte bloedcellen (neutrofiele granulocyten), heeft antimicrobiële werking en is betrokken bij de regulatie van de ontsteking. Het is resistent tegen enzymatische afbraak in de darm en kan daardoor goed gemeten worden in de feces.
Verhoogde fecesconcentraties van calprotectine worden gemeten bij patiënten met de ziekte van Crohn en colitis uclerosa. De bepaling is niet specifiek want ook bacteriële infecties van het maag-darmkanaal, coloncarcinomen en diverse andere darmafwijkingen kunnen tot verhoogde calprotectinewaarden leiden. Echter, bij patienten met het prikkelbaar darmsyndroom (IBS) is de calprotectineconcentratie in feces laag. De hoge negatief voorspellende waarde sluit ontsteking uit bij patiënten die zicht presenteren met buikklachten en diarree. De verhoogde concentraties bij ontstekingen zijn deels verklaarbaar door verhoogde premeabiliteit van de darmmucosa en toegenomen migratie van granulocyten naar de plaats van de ontsteking in het darmlumen.
Bijmenging van bloed bij de feces zorgt voor een verhoogd aantal leukocyten in de feces en daarmee een verhoogd calprotectinegehalte.
Het gebruik van NSAIDs (non steroidal anti inflammatory drugs) kan tevens leiden tot vals verhoogde calprotectinewaarden.
Voor de verdenking op een gevorderd adenoom (>1 cm) in de darm kan een immunologische “fecaal occult bloedtest” worden uitgevoerd of direct worden verwezen voor colonoscopie. De calprotectinemeting heeft hier geen toegevoegde waarde.
Streekziekenhuis Koningin Beatrix